Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e alergjisë: Gërvishtja e fytit dhe kollitja.

Gërvishtja e fytit dhe kolla janë simptoma të zakonshme të alergjisë ndaj aerosoleve, tymit, kafshëve shtëpiake, mykut, ushqimit dhe alergjenëve të tjerë që mund të ndikojnë në sistemin e frymëmarrjes. Këto alergji mund të shkaktojnë një sërë reaksionesh, duke përfshirë inflamacionin e hundës, fytit dhe bronkeve. Nëse e dini se cilët alergjenë po shkaktojnë simptomat tuaja, përpiquni t’i shmangni ato. Përdorni maska ​​për hundë dhe gojë kur ekspozoheni ndaj alergeneve të ajrit, kjo mund të ndihmojë në mbrojtjen e sistemit tuaj të frymëmarrjes. Ajrimi i rregullt i dhomës mund të ndihmojë në uljen e përqendrimit të alergeneve në ajër. Shpëlarja e fytit dhe hundës me ujë të ngrohtë me kripë mund të ndihmojë në largimin e alergeneve dhe përmirësimin e funksionit të frymëmarrjes. Përdorimi i medikamenteve të tilla si antihistaminet dhe kortikosteroidet intranazale mund të jetë i dobishëm në kontrollin e simptomave të alergjisë.

 

Sëmundjet alergjike shfaqen për shkak të reagimit të pazakontë të sistemit imunitar ndaj substancave (alergeneve) që konsiderohen të huaja dhe potencialisht të rrezikshme. Nuk është plotësisht e qartë pse disa njerëz zhvillojnë alergji ndërsa të tjerët jo. Në të gjitha rastet, alergjia formohet si rezultat i një kombinimi të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë që ndikojnë në sistemin imunitar.

 

Terapia simptomatike dhe masat parandaluese

Përdorimi i antihistamines dhe kortikosteroideve intranazale mund të ndihmojë ndjeshëm në kontrollin dhe lehtësimin e simptomave të alergjive respiratore. Antihistaminet bllokojnë veprimin e histaminës, një kimikat i çliruar gjatë reaksioneve alergjike që shkakton simptoma të tilla si gërvishtje fyti, teshtitje, kruarje në hundë, fishkëllimë dhe probleme të tjera të frymëmarrjes. Antihistaminet mund të ndihmojnë në lehtësimin e këtyre simptomave dhe lehtësojnë frymëmarrjen. Kortikosteroidet intranazale janë ilaçe që përdoren për të reduktuar inflamacionin në zgavrën e hundës. Ato mund të ndihmojnë në reduktimin e ënjtjes, kruajtjes dhe rrjedhjes së hundës. Kortikosteroidet intranazale veprojnë drejtpërdrejt në vendin e inflamacionit dhe zakonisht janë të sigurt për t’u përdorur nën mbikëqyrjen mjekësore. Këto medikamente shpesh përshkruhen për njerëzit që janë alergjikë ndaj polenit, pluhurit, kafshëve shtëpiake dhe alergjenëve të tjerë që mund të shkaktojnë simptoma të frymëmarrjes. Megjithatë, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj përpara përdorimit, veçanërisht nëse keni kushte të tjera shëndetësore ose jeni duke marrë medikamente të tjera. Mjeku do të jetë në gjendje të bëjë një diagnozë të saktë dhe të përshkruajë trajtimin e duhur, dozën e duhur sipas nevojave tuaja.

 

Shmangia e kontaktit me alergjenin është një nga masat parandaluese më efektive kur bëhet fjalë për reaksionet alergjike.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Dg.

Terapia

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut