Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Превенцијата претставува збир на мерки и активности кои се преземаат за намалување или спречување на ризиците од болести и здравствени проблеми. Целта на превенцијата е да се заштити здравјето и да се подобри општата благосостојба. Превенцијата може да биде примарна (профилактична), секундарна (рана дијагноза и интервенција) и терцијарна (поддршка и рехабилитација) според стадиумот на болеста или здравствената состојба. Примери на превентивни мерки: вакцинација, редовни лекарски прегледи за откривање на болести во раните фази или фактори на ризик, скрининг тестови, здрав начин на живот, здрава исхрана, физичка активност, психотерапија, физикална терапија итн. Превенцијата вклучува и едукативни совети за подобрување на здравствената свест, поттикнување на здрави навики и одговорно здравствено однесување. Превенцијата е клучен аспект за одржување на добро здравје и подобрување на квалитетот на животот. Редовните прегледи, здравиот начин на живот и раната интервенција при здравствени проблеми се важни аспекти на превенцијата.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Dg.

Лекари

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје