Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Здравственото знаење се однесува на способноста на луѓето да ги разберат, применуваат и интерпретираат здравствените информации на начин што ќе им овозможуваат да донесат добри одлуки за нивното здравје. Луѓето со добро здравствено знаење можат да ги разберат упатствата за лекови, да ги разберат информациите за болести и превенција, да научат како ефикасно да се грижат за своето психофизичко здравје.

Здравственото знаење е важно за долгорочното здравје и добра благосостојба. Луѓето кои имат здравствено знаење имаат поголема веројатност да водат здрав живот, да практикуваат здрави навики и да бидат проактивни во превенцијата од болести.

Здравственото знаење не само што ви овозможува да ги разберете медицинските термини и информации, туку ви помага и да развиете критичко размислување и способност да ги анализирате здравствените информации. Ви помага секојдневно да донесете правилни одлуки за да го подобрите вашето здравје и да водите по здрав начин на живот.

Здравственото знаење ви помага да ги процените изворите на здравствени информации и да разберете кои од нив се сигурни и вистинити. Тоа е важно за вашето лично здравје и за ефикасна превенција од болести. Продолжете да го подобрувате вашето здравствено знаење со читање и учење од доверливи извори на здравствени информации.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце