Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Заразните болести се предизвикани од патогени како што се бактерии, вируси, габи или паразити кои се пренесуваат од едно на друго лице. Тие се пренесуваат преку директен или индиректен контакт со заразени лица, воздух, вода, храна и други начини. Тие имаат потенцијал да се шират меѓу луѓето и да предизвикаат епидемии или пандемии, особено ако се пренесат на популации каде што имунитетот е низок или каде што не постојат мерки за контрола на инфекции. Заразните болести се третираат со антибиотици, антивирусни лекови, имунизација, изолација, хигиена и други мерки за контрола на инфекции. Симптомите на заразни болести може многу да варираат во зависност од видот на инфекцијата и како таа влијае на различни органи и системи во телото. Некои болести може да бидат асимптоматски, што значи дека инфекцијата е присутна, но не дава симптоми или симптомите се премногу лесни и се игнорират. Други, пак, може да предизвикаат сериозни или специфични симптоми кои може да бидат забележливи и бараат хитна медицинска помош. Затоа е важно ако се забележат какви било невообичаени симптоми или промени во здравјето, веднаш да се побара лекарска помош. Познавањето на симптомите и разликата помеѓу вообичаените состојби и заразните болести може да помогне во рано откривање и лекување на инфекции, што ќе помогне да се спречи ширењето на болеста и да се подобри здравјето и безбедноста на општеството.

 

Заразна болест е болест предизвикана од биолошки агенс (бактерии, вируси, паразити, габи) или нивни токсини кои можат директно или индиректно да се пренесат на луѓето. Заразните болести можат да имаат различни симптоми и специфични начини на пренесување (преку контакт со заразено лице, воздух, вода, храна или други извори). Контролата на заразните болести вклучува превенција преку вакцинација, едукација, добра хигиена, изолација и лекување на заразените лица.

 

Најчестите симптоми на заразни болести може да варираат во зависност од видот на инфекцијата, засегнатите органи и индивидуалните разлики во имунолошкиот систем и општото здравје на поединецот. Но, некои од почестите симптоми се:

  • Високата телесна температура е чест симптом на многу инфекции и е резултат на борбата на организмот против инфекцијата.
  • Многу инфекции можат да предизвикаат главоболки, како резултат на воспаление и други процеси во телото.
  • Чувството на замор и исцрпеност често се јавува кај заразни болести, бидејќи телото троши енергија за да се бори против инфекцијата.
  • Инфекциите може да предизвикаат болки во мускулите и зглобовите, што може да биде резултат на воспаление и други реакции на имунолошкиот систем.
  • Респираторните инфекции често предизвикуваат кашлица и болки во грлото бидејќи инфекцијата влијае на горниот и долниот респираторен тракт.
  • Други симптоми кои можат да бидат присутни во зависност од видот на заразната болест и зафатените органи се отежнато дишење, болка во градите, стомачна болка, дијареа, запек, повраќање до кожни симптоми како што се црвенило, чешање, црвенило, оток и многу други симптоми.

 

Терапија и превенција на заразни болести

Терапијата и превенцијата на заразни болести зависи од видот на болеста, патогенот што ја предизвикал и други фактори. Во зависност од видот на патогенот, може да се користат антибиотици, антивирусни лекови, антипаразитски лекови или антифунгални лекови за да се убие или контролира патогенот. Симптоматскиот третман се користи за ублажување на симптомите како што се болка, треска, кашлица, гадење итн. Превенцијата на заразни болести вклучува имунизација, тоа е ефикасен начин за спречување на многу заразни болести, како што се полиомиелитис, мали сипаници, грип, беснило итн. Редовно миење на рацете со сапун и вода, користење средства за дезинфекција, чистење површини и предмети и избегнување контакт со заразени лица и контаминирани предмети. Заразените лица треба да бидат изолирани или ставени во карантин за време на периодот на инфекција за да се спречи ширењето на болеста. Едукацијата на јавноста за превенција од заразни болести и почитување на мерките на претпазливост може да помогне да се намали инциденцата на заразни болести.

 

Едукацијата на заедницата за заразните болести, како и мерките за превенција и третман, може да помогне да се подобри свеста и способноста на луѓето да се заштитат од заразни болести и нивно пренесување.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Здравје | Shëndet

Хигиена

Dg.

Лекари

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана