Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Дијареа.

Дијареата е нарушување на нормалната столица, што може да биде последица на разни состојби и болести во дигестивниот систем. Ова може да вклучува воспалителна болест на цревата (Кронова болест, колитис), инфекции (вирусни, бактериски или паразитски), нетолеранција на лактоза, целијачна болест, труење со храна и други функционални или структурни абнормалности. Дијареата кај дигестивните болести се карактеризира со честа, водена столица, која може да биде придружена со други симптоми. Дијареата може да доведе до дехидрација и електролитен дисбаланс, што бара соодветен терапевтски пристап.

 

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Третманот на дијареа кај дигестивни болести зависи од основната причина. Лекарите обично препишуваат лекови за контрола на воспалителни состојби, антибиотици за инфекции или дополнителна терапија според специфичната дијагноза. Исто така, симптоматска терапија за дијареа како што е Imodium, за контрола на движењата на дебелото црево и менаџирање на дијареата. Сепак, тие треба да се користат со претпазливост и под надзор на лекар. Тие, исто така, препорачуваат диета за подобрување на апсорпцијата на хранливи материи и управување со дијареата. Лесно сварлива храна може да биде корисна. Јадења како пилешка супа, компири, крекери и банани се вообичаен избор. Треба да се јаде почесто и во помали количини за да се намали притисокот врз стомакот. Превенцијата вклучува рано откривање и лекување на основните дигестивни болести, хигиенски мерки за спречување на инфекции и почитување на препорачаната диета и терапиија. Редовните лекарски прегледи се важни за оптимално дигестивно здравје.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Dg.

Preventiva

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед