Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Лекарите се квалификувани медицински експерти кои имаат образование и обука за дијагностицирање, лекување на различни здравствени состојби и обезбедување медицинска помош и совети на пациентите. Лекарите можат да имаат завршено различни специјализации, како општа медицина, педијатрија, гинекологија, хирургија, неврологија и други. Тие работат во различни здравствени установи, како што се болници, поликлиники, клиники или амбуланти. Лекарите имаат голема одговорност кон здравјето на своите пациенти и се придржуваат до високите стандарди на медицинската пракса и етика. Лекарите играат важна улога во одржувањето на здравствениот систем и подобрувањето на јавното здравје.

Образование и специјализација: Лекарите дипломираат на медицински факултет и потоа можат да изберат да специјализираат во одредена област од медицината и да станат експерти во таа област.

Дијагноза и третман: Лекарите ги дијагностицираат болестите користејќи различни медицински тестови и уреди за да препишат соодветна терапија или медицинска процедура.

Комуникација со пациентите: Лекарите имаат добри комуникациски вештини за да можат на разбирлив начин да им ги објаснат медицинските услуги на пациентите и да ги слушаат нивните проблеми и грижи.

Етика и професионален интегритет: Лекарите се придржуваат до високите стандарди на етика и медицинскиот интегритет. Тие се професионални, искрени, транспарентни и доверливи во односот со пациентите.

Континуирано учење: Медицината е динамично поле каде што постојано се појавуваат нови научни истражувања и техники. Затоа лекарите продолжуваат да учат и да бидат во тек со најновите случувања во нивната област.

Поддршка и емпатија: Лекарите сочувствуваат и ги поддржуваат пациентите, помагајќи им да се чувствуваат безбедно и удобно во нивниот медицински третман. Тие се грижат за физичките, менталните и социјалните аспекти на здравјето на пациентите.

Посветени на превенција: Лекарите работат на едукација и поддршка на пациентите, во превенција на болести и промовирање на здрав начин на живот.

Современи медицински техники: Лекарите постојано се обучуваат за примена на нови методи и техники на медицината, најсовремени медицински практики.

Овие аспекти ги прават лекарите многу важни во обезбедувањето на квалитетна здравствена заштита и подобрување на јавното здравје.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Terapia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Dg.

Sëmundje

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Dg.

Превенција

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет