Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Duke mbajtur fokusin në një mënyrë jetese të shëndetshme dhe duke zbatuar rregullisht masa parandaluese, rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare mund të reduktohet ndjeshëm. Këto masa shpesh rekomandohen si pjesë e një qasjeje të përgjithshme për një mënyrë jetese të shëndetshme dhe mund të kontribuojnë ndjeshëm në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për gjendjen tuaj fizike dhe emocionale dhe të zbatoni zakone praktike dhe të shëndetshme për ruajtjen afatgjatë të shëndetit të mirë kardiovaskular.

 

Mbajtja e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular përfshin faktorë të ndryshëm si ushqimi i shëndetshëm, aktiviteti fizik, menaxhimi i stresit, eliminimi i zakoneve të dëmshme dhe ekzaminimet e rregullta mjekësore. Shëndeti i mirë kardiovaskular do të thotë qarkullim i mirë i gjakut dhe funksionim optimal i muskulit të zemrës, i cili kontribuon në shëndetin e përgjithshëm të mirë.

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

 • Konsumoni burime ushqimore të shëndetshme si fruta, perime, drithëra, vaj ulliri, peshk dhe arra.
 • Ushtroni rregullisht, të paktën 150 minuta në javë.
 • Zgjidhni aktivitete aerobike si ecja, vrapimi, çiklizmi ose noti.
 • Kontrolloni konsumimin e alkoolit në moderim ose shmangni atë krejtësisht.
 • Shmangni duhanin dhe ekspozimin ndaj tymit.
 • Kontrolloni rregullisht presionin e gjakut dhe ndiqni këshillat e mjekut tuaj.
 • Përshtatni një dietë dhe një mënyrë jetese të shëndetshme për të reduktuar rrezikun e hipertensionit.
 • Kontrolloni rregullisht nivelin e kolesterolit dhe ndiqni këshillat e mjekut tuaj.
 • Shmangni ushqimet e pasura me yndyrna.
 • Praktikoni teknikat e reduktimit të stresit si relaksimi dhe frymëmarrja e thellë.
 • Kontrolloni marrjen e kafeinës dhe pijeve energjike, pasi konsumimi i tepërt mund të shkaktojë ndryshime në ritmin e zemrës.
 • Kufizoni marrjen e natriumit (kripës) në dietën tuaj, pasi marrja e tepërt mund të kontribuojë në presionin e lartë të gjakut.
 • Mbani një model të rregullt gjumi dhe siguroni kohë të mjaftueshme pushimi, pasi mungesa e gjumit mund të dëmtojë funksionin e zemrës.
 • Mbroni veten nga infeksionet, pasi disa infeksione mund të shkaktojnë inflamacion dhe të kontribuojnë në sëmundjet kardiovaskulare.
 • Nëse jeni diagnostikuar me një sëmundje kronike si hipertensioni ose diabeti, ndiqni rregullisht këshillat dhe trajtimet e mjekut tuaj.
 • Shmangni dietat ekstreme. Përdorni gradualisht ndryshime të shëndetshme diete që mund t’i ruani për një kohë të gjatë.
 • Konsultohuni me një mjek dhe fizioterapist për këshilla të personalizuara dhe programe ushtrimesh, sipas gjendjes tuaj shëndetësore.
 • Bëni kontrolle të rregullta dhe analiza të monitorimit të shëndetit, duke përfshirë EKG (elektrokardiogram), analizat e gjakut për kolesterolin dhe trigliceridet, etj.
 • Gjeni kohë për rekreacion dhe argëtim. Relaksimi dhe shijimi i hobive mund të ndihmojë në uljen e stresit.
 • Nëse keni simptoma të apnesë së gjumit (frymëmarrje e ndërprerë gjatë gjumit), konsultohuni me mjekun tuaj. Trajtimi i apneas së gjumit mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të zemrës.
 • Shëndeti i trurit është i lidhur me shëndetin e zemrës. Ruani shëndetin kognitiv me ushtrime të rregullta, ndërveprime sociale dhe gjumë të mirë.
 • Ushqimet me potencial të lartë anti-inflamator, si peshku, frutat dhe perimet, mund të ndihmojnë në mbrojtjen e zemrës.
 • Mbroni zemrën tuaj duke ruajtur nivelet optimale të vitaminës D përmes ekspozimit në diell.
 • Shmangni ekspozimin ndaj temperaturave shumë të larta dhe shumë të ulëta.
 • Për njerëzit me diabet, kontrolloni rregullisht nivelet e glukozës në gjak dhe ndiqni këshillat e mjekut tuaj për menaxhimin e sheqerit në gjak.
 • Ankthi dhe depresioni mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin e zemrës. Është e rëndësishme të kërkoni ndihmë dhe të konsultoheni me një mjek.
 • Mundohuni të shmangni ose zvogëloni ekspozimin ndaj ajrit të ndotur.
 • Ruajtja e higjienës së mirë, duke përfshirë larjen e rregullt të duarve dhe dhëmbëve, mund të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve dhe ruajtjen e shëndetit të mirë kardiovaskular.
 • Përfshini një shumëllojshmëri ushqimesh në dietën tuaj për të siguruar të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme për shëndetin e përgjithshëm dhe një zemër të shëndetshme.
 • Bëni çmos për të shmangur ekspozimin ndaj toksinave, të tilla si kimikatet shtëpiake, aerosolet ose kimikatet në produktet e kujdesit personal.
 • Kalimi i kohës në natyrë mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të zemrës.
 • Një ekuilibër i shëndetshëm midis punës, kohës së lirë, jetës shoqërore dhe kohës për veten është çelësi për përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe shëndetin e zemrës.
 • Nëse jeni të prirur për probleme kardiovaskulare, konsultohuni me mjekun tuaj për nivelin optimal të aktivitetit fizik dhe shmangni sforcimet e rënda fizike pa miratimin e tij.
 • Jini të vetëdijshëm për shëndetin tuaj psikologjik dhe, nëse është e nevojshme, kërkoni ndihmë nga një psikiatër.
 • Depresioni dhe ankthi mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin e zemrës.
 • Shprehni mirënjohje për aspektet pozitive në jetën tuaj të përditshme. Praktikimi i mirënjohjes mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin e zemrës.
 • Alergjitë mund të shkaktojnë reaksione inflamatore, të cilat mund të ndikojnë në shëndetin e zemrës. Kontrolloni nëse keni alergji dhe konsultohuni me mjekun tuaj për terapinë.
 • Përsosni teknikat për menaxhimin e presionit të kohës dhe stresit, të cilat mund të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm kardiovaskular.
 • Komunikimi i vazhdueshëm me mjekun tuaj është çelësi për mbështetjen dhe monitorimin e shëndetit të përgjithshëm kardiovaskular.
 • Pushimi mund t’ju ndihmojë të relaksoheni dhe të lehtësojë tendosjen në zemrën tuaj.
 • Koha e kaluar në hapësira të gjelbra, si parqe apo kopshte, mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë shëndetin e zemrës.
 • Pirja e mjaftueshme e ujit për të qëndruar mirë të hidratuar mund të ndihmojë në funksionimin e zemrës dhe shëndetin e përgjithshëm.
 • Njerëzit me sëmundje kronike, si artriti ose sëmundjet e veshkave, duhet të monitorojnë rregullisht shëndetin e tyre.
 • Përdorni barna vetëm me rekomandimin e mjekut dhe ndiqni udhëzimet për përdorim të duhur.
 • Sigurohuni që të flini mjaftueshëm, pasi gjumi ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e zemrës.
 • Shëtisni në natyrë dhe shijoni ajrin e pastër. Mjedisi natyror ka një efekt të dobishëm në shëndetin kardiovaskular.
 • Kontrolloni rregullisht presionin e gjakut. Nëse keni hipertension, ndiqni këshillat e mjekut tuaj për kontrollin dhe menaxhimin e presionit të gjakut.
 • Vendosni objektiva realiste të aktivitetit fizik dhe rritini ato gradualisht. Kjo mund të ndihmojë në mbështetjen e shëndetit të zemrës.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe respektimi i masave parandaluese janë çelësi për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Çdo person është i ndryshëm, prandaj është e rëndësishme të individualizoni strategjinë tuaj të parandalimit në konsultim me mjekun tuaj. Duke përfshirë këto aspekte shtesë në strategjinë tuaj të parandalimit, ju do të keni një qasje gjithëpërfshirëse për përmirësimin dhe ruajtjen e shëndetit kardiovaskular.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Хигиена

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Dg.

Симптом

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive