Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve kardiovaskulare: Rrahje të shpejta të zemrës.

Takikardia përkufizohet si një gjendje ku zemra rreh më shpejt se norma normale. Për shumicën e të rriturve, një rrahje normale e zemrës zakonisht varion midis 60 dhe 100 rrahje në minutë. Kur pulsi e kalon këtë interval dhe bëhet më i madh se 100 rrahje në minutë, personi konsiderohet të ketë takikardi. Kjo mund të ndodhë për një sërë arsyesh, duke përfshirë aktivitetin fizik, stresin emocional, konsumin e stimuluesve, çekuilibrin e elektroliteve ose praninë e sëmundjeve të caktuara. Në rastin e takikardisë së shoqëruar me sëmundje kardiovaskulare, është e rëndësishme të konsultoheni me një kardiolog për vlerësimin, diagnostikimin dhe menaxhimin e gjendjes. Një mjek mund të kryejë teste ose procedura të përshtatshme për të diagnostikuar dhe trajtuar sëmundjen themelore të zemrës.

 

Mbajtja e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular përfshin faktorë të ndryshëm si ushqimi i shëndetshëm, aktiviteti fizik, menaxhimi i stresit, eliminimi i zakoneve të dëmshme dhe ekzaminimet e rregullta mjekësore. Shëndeti i mirë kardiovaskular do të thotë qarkullim i mirë i gjakut dhe funksionim optimal i muskulit të zemrës, i cili kontribuon në shëndetin e përgjithshëm të mirë.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Terapia dhe parandalimi i takikardisë varet nga shkaku themelor dhe shëndeti i individit. Hapi i parë është të identifikohet shkaku i takikardisë. Mjeku mund të kryejë një sërë testesh, duke përfshirë një EKG (elektrokardiogram), monitorim Holter (monitorim 24-orësh të zemrës) ose analiza gjaku për të përcaktuar shkakun. Në varësi të shkakut të takikardisë, mjeku mund të përshkruajë barna për të kontrolluar ose menaxhuar ritmin e zemrës. Ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë në parandalimin e takikardisë. Kjo mund të përfshijë shmangien e stimuluesve si kafeina dhe alkooli, menaxhimin e stresit, aktivitetin fizik të moderuar dhe ngrënien e ushqimit të shëndetshëm.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe respektimi i masave parandaluese janë çelësi për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Çdo person është i ndryshëm, prandaj është e rëndësishme të individualizoni strategjinë tuaj të parandalimit në konsultim me mjekun tuaj. Duke përfshirë këto aspekte shtesë në strategjinë tuaj të parandalimit, ju do të keni një qasje gjithëpërfshirëse për përmirësimin dhe ruajtjen e shëndetit kardiovaskular.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Dg.

Болест

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Diagnoza

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda