Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на респираторни заболувања: Општа слабост и замор.

Општата слабост и замор се симптоми кои можат да се опишат како физичка состојба на општ пад на енергијата и способностите. Зголемена чувствителност на мускулите, намалена физичка издржливост и ограничена мускулна функција. Овие симптоми може да бидат неспецифични и предизвикани од различни здравствени причини, вклучително и белодробни заболувања. Белодробните заболувања, вклучувајќи астма, пневмонија, бронхитис, ХОББ (хронична опструктивна белодробна болест), рак на белите дробови и други, може да доведат до слабост и замор поради различни механизми. Доколку почувствувате продолжени или вознемирувачки симптоми на општа слабост и замор, важно е да се консултирате со лекар за детална дијагноза и соодветен третман.

 

Респираторните заболувања се група на болести кои влијаат на респираторниот систем, вклучувајќи ги носните пасуси, грлото, душникот, бронхиите и белите дробови. Овие болести можат да бидат опструктивни, инфективни или воспалителни и може да предизвикаат различни симптоми и проблеми со дишењето.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Третманот за општа слабост и замор зависи од причината за овие симптоми. Прво, неопходно е да се утврди дијагнозата и да се побара основната причина. Лекарите може да препишат лекови во зависност од причината за општата слабост. Тие може да препорачаат витамински додатоци и лекови против болки на мускулите, одмор и добра хидратација. За да се спречи општа слабост, здравата исхрана, редовната физичка активност, соодветен одмор и избегнувањето на лошите навики како што е пушењето може да помогне во целокупното здравје. Важни се и техниките за управување со стресот како релаксација и медитација, соодветен одмор и квалитетен сон. Пациентите со хронични заболувања треба да ги следат упатствата и третманот препорачан од лекарот за да се спречи влошување на општата состојба. Важно е да се консултирате со лекар за точна дијагноза и индивидуализиран третман, особено ако симптомите на општа слабост и замор се продолжени и не се подобруваат.

 

Респираторните заболувања може да имаат слични или различни симптоми. Лекарите обично користат различни дијагностички тестови за да ја утврдат точната природа и причината на респираторните заболувања и да обезбедат соодветен третман.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Симптом

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Dg.

Лекари

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Dg.

Mjekët

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Хигиена

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm