Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore: Ethet.

Ethet (temperatura e lartë e trupit) gjithashtu ndodh shpesh si përgjigje ndaj infeksioneve në traktin respirator. Sëmundjet e mushkërive si gripi, ftohja, bronkiti, pneumonia dhe të tjera mund të shkaktojnë ethe. Temperatura e trupit rritet si pjesë e përgjigjes imune për të luftuar infeksionin. Është e rëndësishme të mos injoroni temperaturën, veçanërisht nëse ajo shfaqet me simptoma të tjera serioze. Nëse jeni të shqetësuar për shëndetin tuaj, konsultohuni me një mjek për këshilla profesionale dhe diagnozë.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes janë një grup sëmundjesh që prekin sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë kanalet e hundës, fytin, trakenë, bronket dhe mushkëritë. Këto sëmundje mund të jenë obstruktive, infektive ose inflamatore dhe mund të shkaktojnë një sërë simptomash dhe probleme me frymëmarrjen.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Pushimi është i rëndësishëm për të mbështetur dhe rivendosur sistemin imunitar. Pini shumë lëngje për të mbajtur trupin të hidratuar, veçanërisht nëse keni temperaturë (lëngje të freskëta, supa dhe çajra të nxehtë shtëpie, qumësht, mjaltë, etj.) Më shpesh, antipiretikët përshkruhen si terapi simptomatike për temperaturën e lartë. Barnat si paracetamoli ose ibuprofeni mund të ndihmojnë në uljen e temperaturës dhe përmirësimin e gjendjes. Ndiqni udhëzimet e mjekut. Batanijet dhe kompresat e ngrohta mund të ndihmojnë në lehtësimin e temperaturës. Nëse temperatura zgjat shumë, shoqërohet me simptoma të tjera ose rritet mbi 38 °C, konsultohuni me mjekun. Terapia specifike do të varet nga shkaku i problemeve në traktin respirator.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes mund të kenë simptoma të ngjashme ose të ndryshme. Mjekët zakonisht përdorin teste të ndryshme diagnostikuese për të përcaktuar natyrën e saktë dhe shkakun e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe për të ofruar trajtimin e duhur.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Dg.

Симптом

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Dg.

Болест

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Dg.

Лекарски преглед

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана