Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Со задржување на фокусот кон здрав начин на живот и редовно спроведување на превентивни мерки, ризикот од кардиоваскуларни заболувања може значително да се намали. Овие мерки често се препорачуваат како дел од општиот пристап кон здрав начин на живот и можат значително да придонесат за превенција од кардиоваскуларни заболувања. Важно е да бидете свесни за вашата физичка и емоционална состојба и да применувате практични и здрави навики за долгорочно одржување на добро кардиоваскуларно здравје.

 

Одржувањето здрав кардиоваскуларен систем вклучува различни фактори како здрава исхрана, физичка активност, управување со стресот, елиминација на штетните навики и редовни лекарски прегледи. Доброто кардиоваскуларно здравје значи добра циркулација на крвта и оптимално функционирање на срцевиот мускул, што придонесува за целокупното добро здравје.

 

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

 • Консумирајте здрави извори на храна како овошје, зеленчук, цели зрна, маслиново масло, риба и јаткасти плодови.
 • Вежбајте редовно, најмалку 150 минути неделно.
 • Изберете аеробни активности како што се пешачење, трчање, возење велосипед или пливање.
 • Контролирајте го консумирањето алкохол во умерени количини или целосно избегнувајте го.
 • Избегнувајте пушење и изложување на пасивно пушење.
 • Редовно проверувајте го крвниот притисок и следете ги советите на вашиот лекар.
 • Прифатете здрава исхрана и начин на живот за да го намалите ризикот од хипертензија.
 • Редовно проверувајте го нивото на холестерол и следете ги советите на вашиот лекар.
 • Избегнувајте храна богата со заситени масти.
 • Практикувајте техники за намалување на стресот како што се релаксација и длабоко дишење.
 • Контролирајте го внесот на кофеин и енергетски пијалоци, бидејќи прекумерното консумирање може да предизвика промени во срцевиот ритам.
 • Ограничете го внесот на натриум (сол) во вашата исхрана, бидејќи високиот внес може да придонесе за висок крвен притисок.
 • Одржувајте редовна шема на спиење и обезбедете соодветно време за одмор, бидејќи недостатокот на сон може да ја наруши работата на срцето.
 • Заштитете се од инфекции, бидејќи некои инфекции може да предизвикаат воспаление и да придонесат за кардиоваскуларни болести.
 • Ако ви е дијагностицирана хронична болест како хипертензија или дијабетес, редовно следете ги советите и третманите на вашиот лекар.
 • Избегнувајте екстремни диети. Постепено воведувајте здрави промени во исхраната кои можете да ги одржувате на долг рок.
 • Консултирајте се со лекар и физиотерапевт за персонализирани совети и програми за вежбање, според вашата здравствена состојба.
 • Правете редовни прегледи и тестови за следење на здравјето, вклучувајќи ЕКГ (електрокардиограм), тестови на крвта за холестерол и триглицериди и т.н.
 • Најдете време за рекреација и забава. Опуштањето и уживањето во хоби може да помогне да се намали стресот.
 • Ако имате симптоми на апнеја при спиење (прекинато дишење за време на спиењето), консултирајте се со вашиот лекар. Третманот на апнеја при спиење може да помогне да се подобри здравјето на срцето.
 • Здравјето на мозокот е поврзано со здравјето на срцето. Одржувајте го когнитивното здравје со редовно вежбање, социјални интеракции и добар сон.
 • Храната со висок антиинфламаторен потенцијал, како што се рибата, овошјето и зеленчукот, може да помогне да се заштити срцето.
 • Заштитете го вашето срце со одржување на оптимални нивоа на витамин Д преку изложување на сонце.
 • Избегнувајте изложување на превисоки и прениски температури.
 • За луѓето со дијабетес, редовно проверувајте го нивото на гликоза во крвта и следете ги советите на вашиот лекар за управување со шеќерот во крвта.
 • Анксиозноста и депресијата може да имаат негативно влијание врз здравјето на срцето. Важно е да побарате помош и да се консултирате со лекар.
 • Обидете се да ја избегнете или намалите изложеноста на загаден воздух.
 • Одржувајте добра хигиена, вклучително редовно миење на рацете и забите, може да помогне во спречување на инфекции и одржување на добро кардиоваскуларно здравје.
 • Вклучете разновидна храна во вашата исхрана за да ги обезбедите сите хранливи материи потребни за целокупното здравје и здраво срце.
 • Потрудете се да избегнете изложување на токсини, како што се хемикалии за домаќинство, аеросоли или хемикалии во производите за лична нега.
 • Поминувањето време во природа може да помогне да се подобри здравјето на срцето.
 • Здравата рамнотежа помеѓу работата, слободното време, социјалниот живот и времето за себе е клучно за подобрување на целокупното здравје и здравјето на срцето.
 • Доколку сте склони кон кардиоваскуларни проблеми, консултирајте се со вашиот лекар за оптималното ниво на физичка активност и избегнувајте тежок физички напор без негово одобрение.
 • Бидете свесни за вашето психолошко здравје и, доколку е потребно, побарајте помош од психијатар. Депресијата и анксиозноста може да имаат негативно влијание врз здравјето на срцето.
 • Изразете благодарност за позитивните аспекти во вашиот секојдневен живот. Практикувањето благодарност може позитивно да влијае на здравјето на срцето.
 • Алергиите може да предизвикаат воспалителни реакции, кои можат да влијаат на здравјето на срцето. Проверете дали имате алергии и консултирајте се со вашиот лекар за терапија.
 • Усовршете ги техниките за управување со временскиот притисок и стресот, што може да го подобри целокупното кардиоваскуларно здравје.
 • Тековната комуникација со вашиот лекар е клучна за поддршка и следење на целокупното кардиоваскуларно здравје.
 • Одморот може да ви помогне да се опуштите и да го олесни оптоварувањето на вашето срце.
 • Времето поминато во зелени површини, како што се паркови или градини, може да има позитивно влијание врз целокупното здравје, вклучувајќи го и здравјето на срцето.
 • Пиењето доволно вода за да останете добро хидрирани, може да помогне во работата на срцето и целокупното здравје.
 • Луѓето со хронични заболувања, како што се артритис или бубрежни заболувања, треба редовно да ја следат нивната здравствена состојба.
 • Користете лекови само по препорака на лекар и следете ги упатствата за правилна употреба.
 • Погрижете се да спиете доволно, бидејќи сонот има значително влијание врз здравјето на срцето.
 • Прошетајте во природа и уживајте во свежиот воздух. Природната средина има корисен ефект врз кардиоваскуларното здравје.
 • Редовно проверувајте го крвниот притисок. Ако имате хипертензија, следете ги советите на вашиот лекар за контрола и управување со крвниот притисок.
 • Поставете реални цели за физичка активност и постепено зголемувајте ги. Ова може да помогне во поддршката на здравјето на срцето.

 

Здравиот начин на живот и придржувањето кон превентивните мерки се клучни за одржување на целокупното здравје и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Секој човек е различен, па затоа е важно да ја индивидуализирате вашата стратегија за превенција во консултација со вашиот лекар. Со вклучување на овие дополнителни аспекти во вашата стратегија за превенција, ќе имате сеопфатен пристап за подобрување и одржување на кардиоваскуларното здравје.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Dg.

Превенција

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравје | Shëndet

Higjiena

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Dg.

Preventiva

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje