Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Превентивните мерки против заразни болести играат клучна улога во заштитата на здравјето на луѓето и спречувањето на ширење на инфекции во општеството. Овие превентивни мерки се важни за заштита на индивидуалното здравје и спречување на ширење на инфекции во општеството.

Заразна болест е болест предизвикана од биолошки агенс (бактерии, вируси, паразити, габи) или нивни токсини кои можат директно или индиректно да се пренесат на луѓето. Заразните болести можат да имаат различни симптоми и специфични начини на пренесување (преку контакт со заразено лице, воздух, вода, храна или други извори). Контролата на заразните болести вклучува превенција преку вакцинација, едукација, добра хигиена, изолација и лекување на заразените лица.

 

 • Редовната имунизација со вакцини може да спречи појава на некои инфекции, како што се мали сипаници, заушки, дифтерија и други. Вакцините го зајакнуваат имунитетот на организмот и спречуваат ширење на болести.
 • Одржувањето здрав начин на живот, вклучувајќи редовна физичка активност, здрава исхрана и управување со стресот, може да помогне во зајакнувањето на имунитетот и способноста на телото да се брани од заразни болести.
 • Честото миење на рацете со сапун и топла вода е една од најефикасните мерки за спречување на ширење на инфекцијата.
 • Избегнувањето близок контакт со луѓе кои имаат симптоми на инфекција, како што се кашлање, кивање или треска, може да помогне да се спречи ширењето на болеста.
 • Покривањето на носот и устата со марамче кога кашлате или кивате може да помогне да се спречи ширењето на капките кои содржат вируси или бактерии.
 • Избегнувањето допирање на лицето, особено очите, носот или устата, може да помогне да се спречи ширењето на инфекцијата.
 • Здравата исхрана, редовната физичка активност и одржувањето на здрава телесна тежина може да го поддржат имунитетот и да го намалат ризикот од инфекција.
 • Ако сте болни, избегнувајте да посетувате јавни места и останете дома додека не се чувствувате подобро за да спречите ширење на инфекции на други луѓе.
 • Контролирањето на хроничните здравствени состојби, како што се дијабетес или срцеви заболувања, може да помогне да се подобри имунитетот и да се спречат компликации поврзани со инфекции.
 • Избегнувањето масовни собири може да помогне да се намали ризикот од контакт со заразени лица и ширење на заразни болести.
 • Редовната дезинфекција на често допираните површини и предмети, како што се столици, маси, телефони итн., може да помогне да се спречи преносот на инфективни агенси.
 • Во некои случаи, употребата на заштитни маски и ракавици може да биде ефикасна превентивна мерка, особено кога сте во затворени простории или области каде што постои висок ризик од инфекција.
 • Одржувањето социјална дистанца и избегнувањето близок контакт со други луѓе може да помогне да се намали ризикот од ширење заразни болести, особено за време на епидемиски или пандемични периоди.
 • Обезбедете редовно проветрување на затворените простории за да се подобри циркулацијата на воздухот и да се намали ризикот од заразување со заразни болести.
 • Избегнувањето на дезинформации и довербата само на проверени и сигурни извори на информации може да помогне да се спречи паника и ширење на неточни информации што може да ја влошат ситуацијата.
 • Обрнете внимание на вашето ментално здравје и избегнувајте прекумерна грижа или паника. Практикувањето техники за управување со стресот, како што се одмор и релаксација, може да помогне во подобрување на имунолошкиот систем.
 • Ако имате какви било прашања или грижи за вашето здравје, контактирајте со вашиот лекар за консултација и совет.
 • За време на епидемија или пандемија, избегнувањето на патување во региони каде што постои висок ризик од инфекција може да помогне да го заштитите вашето здравје и да спречите ширење на инфекцијата.
 • Одржувањето на здрава животна средина во вашиот дом, вклучувајќи редовно чистење и дезинфекција, може да помогне да се спречи ширењето на заразни болести.
 • При посета на здравствени установи или лекари, следете ги препораките за заштитни мерки, како што се носење маска, одржување физичко растојание и честа дезинфекција на рацете.
 • Правилното отстранување на отпадот, вклучително и одржувањето на хигиенски и безбедни услови за складирање и одржување на отпадот, може да спречи ширење на инфекции.
 • Избегнување споделување лични предмети како чаши, чинии, прибор за јадење, козметички производи итн. може да помогне да се спречи преносот на заразни болести.
 • Имунизацијата е клучот за заштита на луѓето од заразни болести и спречување на епидемии и пандемии.
 • Едукацијата за заштита од сексуално преносливи инфекции може да помогне да се спречи преносот на инфекции како што се ХИВ и сифилис.
 • Соодветната употреба на антибиотици, вклучително и нивна употреба само кога е неопходно и според препораките на лекарот, може да помогне да се спречи развојот на резистентност кон бактерии.
 • Одржувањето на добра хидратација и здравата исхрана може да помогне да се зајакне имунолошкиот систем и да се подобри отпорноста на телото на заразни болести.
 • Дивите животни можат да бидат носители на разни инфективни агенси. Избегнувањето контакт со нив, како и допирањето на нивниот отпад, може да помогне да се спречи преносот на инфекции.
 • Безбедноста на храната и водата е клучен аспект за спречување на заразни болести кои можат да се пренесат преку контаминирана храна и вода.
 • Дезинфекција, дезинфекција и дератизација на опасните простории може да помогне да се намали ризикот од заразни болести.
 • Заштитата на животните и животната средина може да има големо влијание врз превенцијата од заразни болести, бидејќи многу инфекции произлегуваат од контактот човек-животно или од промените во екосистемите.

 

Едукацијата на заедницата за заразните болести, како и мерките за превенција и третман, може да помогне да се подобри свеста и способноста на луѓето да се заштитат од заразни болести и нивно пренесување.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Dg.

Дијагноза

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Dg.

Sëmundje

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh