Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

“Djegia” zakonisht përdoret si një term i përgjithshëm për dëmtimin e lëkurës ose indeve të tjera që vijnë nga ekspozimi ndaj zjarit, nxehtësisë, kimikateve, energjisë elektrike ose agjentëve të tjerë. Kini kujdes kur trajtoni djegiet termike që janë të thella ose të gjera. Nëse viktima është lënduar nga zjarri, supozoni se tymi i ka përfshirë rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë e tij. Një viktimë e djegur rëndë ka të ngjarë të bjerë në gjendje shoku dhe të për trajtim të menjëhershëm spitalor.

 

Kujdes!

 • Mos hiqni asgjë që ngjitet në pjesën e djegur, sepse mund të shkaktoni dëme të mëtejshme dhe të infektoni plagën.
 • Mos i prekni flluskat dhe mos vendosni akull ne plagë.
 • Mos aplikoni kreme ​​ose pomadë në zonën e djegur; mund të dëmtojë indin dhe të rrisë rrezikun për infeksion.
 • Nuk rekomandohet përdorimi i lëndëve speciale, spërkatësve dhe xhelave për ftohjen e djegieve.
 • Mos vendosni gazëra, fashë apo leckë direkt në pjesën e djegur.
 • Nëse viktima ka djegie në fytyrë, mos e mbuloni plagën – ju mund t’i shkaktoni viktimës siklet dhe të pengoni frymëmarrjen.

 

Si mund të ndihmoni:

 • Filloni të ftohni plagën sa më shpejt që të jetë e mundur me ujë të ftohtë nga rubineti, por mos vononi që ta çoni viktimën në spital. Ndihmoni gjithashtu viktimën të ulet ose të shtrihet. Nëse është e mundur, përpiquni të parandaloni që sipërfaqja e djegur të vijë në kontakt me tokën.
 • Thirrni shërbimet e urgjencës, lërini dikë ta bëjë këtë ndërkohë që ju ftohni plagën.
 • Vazhdoni të ftohni zonën e prekur për të paktën dhjetë minuta ose derisa dhimbja të qetësohet. Kujdesuni për shenjat e vështirësisë në frymëmarrje. Mos e lagni tërë trupin e viktimës sepse mund ta ulni temperaturën e trupit në një nivel të rrezikshëm. Ky është një rrezik i veçantë për foshnjat dhe të moshuarit.
 • Mos i prekni djegiet. Hiqni butësisht unazat, orët, rripat, këpucët dhe veshjet. Mos hiqni rrobat që janë ngjitur në plagë.
 • Kur plaga të jetë ftohur, mbulojeni me mbështjellës plastik për ta mbrojtur atë nga infeksioni. Një qese plastike e pastër mund të përdoret për të mbuluar një krah ose këmbë të djegur; sigurojeni lehtë me një fashë.
 • Monitoroni shenjat e tij jetësore – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin – ndërsa prisni që të vijë ndihma e urgjencës mjeksore.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Dg.

Diagnoza

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Dg.

Здравственото знаење

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Dg.

Симптом

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Dg.

Mjekët

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот