Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Отворена фрактура е тип на скршеница каде што коската е испакната надвор, има надворешна рана и крварење.

 

Како можете да помогнете:

  • Не поместувајте ја жртвата додека повредениот дел не се прицврсти и потпре, освен ако е во непосредна опасност.
  • Советувајте ја жртвата да мирува.
  • Повикајте итна медицинска помош.
  • Покријте ја раната со стерилна газа . Притиснете лесно околу повредата за да го контролирате крварењето, внимавајте да не притискате на испакнатата коска.
  • Внимателно поставете повеќе стерилни гази над и околу раната.
  • Прицврстете со завој, но не толку цврсто за да ја наруши циркулацијата.
  • Повредениот дел и зглобовите над и под повредата мора да се имобилизираат, за да нема движење во повредениот дел.
  • Третирајте ја жртвата за шок, доколку е потребно. Следете ги виталните знаци, нивото на свест, дишењето и пулсот додека чекате да пристигне помош. Проверете ја циркулацијата низ завојот на секои пет минути. Ако циркулацијата е нарушена, олабавете ги завоите.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Здравје | Shëndet

Higjiena

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет