Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Kjo është një gjendje kërcënuese për jetën që ndodh kur sistemi i qarkullimit të gjakut dështon dhe organet vitale si zemra dhe truri janë të privuar nga oksigjeni. Kjo gjendje kërkon trajtim mjeksor urgjent, të menjëhershëm. Gjendja shpesh mund të përkeqësohet nga frika dhe dhimbja. Minimizoni rrezikun e zhvillimit të shokut duke e qetësuar viktimën. Shkaku më i zakonshëm i shokut është humbja e shumtë e gjakut. Nëse gjakderdhja tejkalon 1,2 litra, do të zhvillohet një gjendje shoku. Humbja e lëngjeve të tjera të trupit mund të rezultojë gjithashtu me gjendje shoku. Gjendjet që mund të shkaktojnë humbje të rënda të lëngjeve nga trupi përfshijnë diarre, të vjella, obstrukcione të zorrëve, djegie të rënda dhe infeksione të gjakut. Shoku mund të ndodhë edhe kur ka vëllim të mjaftueshëm gjaku por zemra nuk është në gjendje të pompojë gjakun rreth trupit. Kjo mund të jetë për shkak të sëmundjeve të rënda të zemrës, një sulmi në zemër ose dështimit akut të zemrës (shoku kardiogjen). Shkaqe të tjera të shokut përfshijnë infeksionin dërrmues të organeve të mbrendshme (shoku septik), reaksionin e rëndë alergjik (shoku anafilaktik) dhe dëmtimin e palcës kurrizore (shoku neurogjen). Këto janë gjendje emergjente që kërkojnë kujdes mjekësor të menjëhershëm.

 

Simptomat e një gjendje shoku:

Fillimisht:

 • Një puls i shpejtë
 • Lëkurë e zbehtë, e ftohtë dhe e lagësht
 • Djersitje

Me zhvillimin e shokut:

 • Frymëmarrje e shpejtë dhe e cekët
 • Një puls i dobët, “fije”.
 • Lëkura gri-blu (cianozë), veçanërisht brenda buzëve. Në thonjt ose llapët e veshit, nëse shtypet, nuk do të rifitojë menjëherë ngjyrën.
 • Dobësi dhe marramendje
 • Nauze dhe mundësisht të vjella
 • Etje ose tharje e gojës

Kur veçmë furnizimi i trurit me oksigjen dobësohet:

 • Shqetësim dhe sjellje agresive
 • Gogësitë dhe gulçimet për ajër
 • Pavetëdija
 • Më në fund, zemra do të ndalojë së rrahuri

 

 

Si mund të ndihmoni:

 • Trajtoni çdo shkak të mundshëm të shokut që mund të identifikoni (do ta shpjegojmë më detajish në postet e ardhshme).
 • Ndihmojeni viktimën të shtrihet. Ngrini dhe mbështetni këmbët e tij mbi nivelin e zemrës për të përmirësuar furnizimin me gjak në organet vitale.
 • Thirrni menjëherë një ndihmë mjekësore urgjente.
 • Lironi rrobat e ngushta për të reduktuar shtrëngimin rreth qafës, gjoksit dhe belit.
 • Mbajeni të lënduarin ngrohtë duke i mbuluar trupin dhe këmbët me pallto ose batanije.
 • Monitoroni shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin ndërsa prisni të mbërrijë një ambulancë.
 • Nëse viktima humb vetëdijen, vlerësojeni frymëmarrjen normale dhe pullsin, nëse mungojnë, filloni me reanimacion kardiopullmonarë.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja