Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Hidratimi është një nga faktorët më të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të mirë dhe parandalimin e sëmundjeve. Hidratimi është kryesisht i rëndësishëm për ruajtjen e funksioneve normale fiziologjike në trup. Mungesa e ujit në organizëm mund të shkaktojë simptoma të ndryshme si dhimbje koke, marramendje, lëkurë të thatë, lodhje dhe probleme apo sëmundje serioze shëndetësore. Prandaj, është e rëndësishme të pini ujë të mjaftueshëm çdo ditë dhe të ndiqni këshillat e mëposhtme të hidratimit:

 

  • Uji duhet të jetë burimi juaj kryesor i hidratimit.
  • Në kushte normale, rekomandohet të pini rreth 2,5 litra ujë në ditë (rreth tetë gota ujë). Kjo sasi uji mund të ndryshojë në varësi të faktorëve të ndryshëm si kushtet klimatike, aktiviteti fizik dhe gjendja shëndetësore.
  • Është e nevojshme të ruhet një ekuilibër midis sasisë së ujit të ekskretuar përmes djersitjes e urinimit dhe sasisë së ujit të marrë përmes pirjes dhe ngrënies. Ky ekuilibër është thelbësor për funksionimin e duhur të trupit dhe parandalimin e dehidrimit.
  • Duhet të pini ujë shumë shpesh dhe në sasi të vogla. Pirja e shpeshtë e gllënjkave të vogla të ujit mund të jetë më e mirë për të hidratuar trupin sesa të pini sasi të mëdha uji menjëherë.
  • Nuk duhet të prisni derisa të keni etje për të pirë ujë. Pritja derisa të ndjeni etje është një shenjë se trupi juaj tashmë ka filluar të dehidratohet. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të pini ujë rregullisht, edhe kur nuk ndiheni të etur.
  • Është e rëndësishme të konsumoni ushqime hidratuese si frutat dhe perimet që përmbajnë ujë. Ngrënia e ushqimeve të pasura me ujë, si frutat dhe perimet, është një mënyrë e shkëlqyer për të mbështetur nivelet tuaja të hidratimit. Këto lëndë ushqyese jo vetëm që do t’ju mbajnë të hidratuar, por gjithashtu përmbajnë vitamina, minerale dhe antioksidantë që janë të mirë për shëndetin tuaj.
  • Pini ujë para, gjatë dhe pas aktivitetit fizik, veçanërisht nëse djersitni shumë ose nëse jeni të ekspozuar ndaj temperaturave të larta. Humbjet potencialisht të mëdha të lëngjeve përmes djersës mund të shkaktojnë dehidrim dhe goditje të nxehtësisë.

 

Hidratimi adekuat dhe zakonet e shëndetshme të pirjes së ujit dhe konsumimit të ushqimeve hidratuese janë parandalimi i rëndësishëm i sëmundjeve. Mos harroni, hidratimi i rregullt është i rëndësishëm për shëndetin dhe mirëqenien e trupit tuaj. Pini ujë rregullisht dhe kushtojini vëmendje nevojave të trupit tuaj, veçanërisht në kushtet e temperaturave të larta dhe aktivitetit fizik. Uji është një element thelbësor për çdo aspekt të shëndetit tuaj. Sigurohuni që ta mbani trupin tuaj të hidratuar çdo ditë.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Dg.

Болест

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Dg.

Лекари

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Dg.

Preventiva

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето