Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Një plagë e hapur mund të kontaminohet me mikroorganizma (mikrobe). Mikrobet mund të vijnë nga burimi i dëmtimit, nga mjedisi, nga papastërtitë, nga garza josterile që mbulojnë plagën, nga grimcat e ngulitura në plagë etj. Gjakderdhja  nga plaga mund të largojë disa nga papastërtitë; bakteret e mbetura mund të shkatërrohen nga qelizat e bardha të gjakut. Megjithatë, nëse papastërtia ose indet e vdekura mbeten në plagë, infeksioni mund të përhapet në të gjithë trupin. Ekziston edhe rreziku i tetanozit.

Çdo plagë që nuk fillon të shërohet brenda 48 orëve ka gjasa të infektohet. Një plagë që është në rrezik të lartë infeksioni duhet të trajtohet me antibiotikë dhe viktima të  imunizohet ndaj tetanozit.

 

Shenjat e një plage të infektuar:

 • Dhimbje të shtuara në vendin e plagës
 • Ënjtje, skuqje dhe ngrohtësi rreth lëndimit
 • Qelb që rrjedh nga plaga
 • Ënjtje dhe ndjeshmëri e gjëndrave në qafë, sqetull ose ijë

Nëse infeksioni është i avancuar:

 • Shenjat e temperaturës, të tilla si djersitje, etje, dridhje dhe letargji

 

 

Si mund të ndihmoni:

 • Pastroni plagën dhe zonën përreth plagës me ujë.
 • Nëse ka gjakderdhje, vendosni garzë sterile mbi plagë dhe ushtroni presion të moderuar për rreth 5 minuta, përsërisni derisa gjakderdhja të ndalet.
 • Lani plagën me 3% peroksid hidrogjeni.
 • Pastroni plagën dhe zonën përreth me betadinë.
 • Aplikoni një pomadë ose sprej antibiotiku me spektër të gjerë, në plagë.
 • Vendosni një garzë sterile dhe mbështilleni me një fashë.
 • Një herë në ditë, plaga dezinfektohet dhe lyhet me antibiotik, deri në shërim.

Situatë emergjente:

 • Nëse plaga është e infektuar këshillojeni viktimën që menjëherë të kërkojë kujdes mjekësor. Nëse infeksioni është i avancuar (me shenja të temperaturës, djersitje, dridhje dhe letargji) menjëher dërgoeni viktimën në spital.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Терапија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Dg.

Terapia

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Dg.

Болест

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Хигиена

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед