Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Лекарскиот преглед обично опфаќа неколку аспекти и компоненти за да се процени здравствената состојба на пациентот. Главната цел на лекарскиот преглед е откривање и проценка на можни здравствени проблеми, дијагноза на болеста, медицински третман и превентивни мерки за поддршка на општото здравје. Се препорачуваат редовни лекарски прегледи, особено за рано откривање на болести.
Еве што опфаќа медицинскиот преглед:
Анамнеза: Пациентот обично одговара на прашања за симптомите, историјата на болести, извршените операции, хроничните заболувања, лековите што ги користи итн.
Контрола: Лекарите ги проверуваат виталните знаци, како што се пулсот, крвниот притисок, телесната температура, дишењето, срцевиот ритам итн.
Лабораториски и дијагностички тестови: Ова може да вклучува тестирање на крв и урина, ЕКГ, рендген, ултразвук и други анализи за да се добијат детални информации за моменталната здравствена состојба и да се воспостави прецизна дијагноза.
Посебен медицински преглед: Во некои случаи, лекарот може да упатува на специјалистички преглед доколку смета дека е неопходно.
Терапија: Лекарите нудат план за лекување, вклучувајќи лекови и други превентивни мерки.

Лекарскиот преглед е основна метода за одржување на општото здравје и е важна превентивна мерка. Со негова помош лекарите можат да ги откријат здравствените проблеми во рана фаза и да понудат соодветен медицински третман. Лекарскиот преглед може да се прави рутински или кога има потреба, на пример, кога има симптоми на болеста. Рутинскиот тип на преглед е од суштинско значење за одржување на општото здравје и спречување на болести.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Dg.

Лекарски преглед

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Dg.

Болест

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Dg.

Sëmundje

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Здравје | Shëndet

Higjiena

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Dg.

Лекари

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)