Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Tek fëmijët e vegjël, sulmet – nganjëherë të quajtura konvulsione – janë shpesh rezultat i një temperature të ngritur të trupit të shoqëruar me një infeksion të fytit, veshit ose infeksioneve të tjera. Ky lloj konvulsioni, i njohur gjithashtu si një konvulsion febril, ndodh sepse qendrat e trurit nuk janë mjaft të pjekur për të përballuar temperaturën e lartë të trupit. Edhe pse krizat mund të jenë alarmante, ato rrallë janë të rrezikshme nëse trajtohen siç duhet. Megjithatë, gjithmonë duhet të kërkoni këshilla mjekësore për fëmijën tuaj për të përjashtuar ndonjë gjendje serioze shëndetsore.

 

Shenja të sulmit febril:

 • Dridhje e dhunshme, me grushte të shtrënguar dhe shpinë të harkuar.
 • Shenjat e dukshme të etheve: lëkurë e nxehtë, e skuqur dhe mundësisht djersitje
 • Dridhje të trupit dhe fytyrës, sy të fiksuar ose të rrotulluar
 • E mban frymën, fytyrën dhe qafën e ka të kuqe
 • Të vjella të mundshme
 • Humbje e kontrollit të zorrëve ose fshikëzës
 • Humbje e vetëdijes

 

Si mund të ndihmoni:

 • Vendosni jastëkë ose mbushje të buta rreth fëmijës në mënyrë që edhe lëvizjet e dhunshme të mos rezultojnë në lëndime. Mos e mbani fëmijën në asnjë mënyrë.
 • Nëse sulmi i fëmijës është shkaktuar nga ethet, freskoni atë duke hequr mbulesën dhe pjesë të veshjes, për shembull, një bluzë ose pizhame; por duhet të prisni derisa të ndalojë sulmi. Siguroni një furnizim të mirë me ajër të pastër (por mos e ftohni fëmijën).
 • Pasi të kenë pushuar krizat, mbani një rrugë ajrore të hapur duke e vendosur fëmijën në pozicionin e rikuperimit. Telefononi ndihmë urgjente.
 • Monitoroni shenjat vitale, nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin derisa të arrijë ndihma e urgjencës.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Dg.

Здравственото знаење

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë