Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на бубрежни заболувања: Промени во бојата и мирисот на урината.

Промените во бојата и мирисот на урината може да бидат показател за различни здравствени состојби и проблеми во уринарниот тракт. Светло жолта или жолто-зелена боја е поврзана со нормалниот процес на хидратација. Ако пиете доволно вода, урината може да биде светло жолта. Темно жолта или жолто-кафеава боја може да биде показател за дехидрација или инфекција. Розовата, темно кафеава или заматена урина може да биде резултат на крв во урината, инфекции, камења во бубрезите или други проблеми со уринарниот систем. Урината со лош мирис може да биде показател за инфекции на уринарниот тракт или други здравствени проблеми. Важно е да се има предвид дека одредени видови храна, пијалоци и разни лекови можат да влијаат на бојата и мирисот на урината. Доколку забележите невообичаени промени во бојата и мирисот на урината и сте загрижени, консултирајте се со доктор.

 

Бубрежните заболувања може да бидат привремени или хронични и се разликуваат по сериозност. Причините за бубрежна болест може да вклучуваат инфекции, воспаленија, оштетување на бубрежното ткиво, генетска предиспозиција, употреба на одредени лекови, дијабетес, висок крвен притисок и други здравствени состојби.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Побарајте лекарска помош ако имате промени во бојата или мирисот на урината кои се придружени со болка, печење за време на мокрењето или други симптоми. Ако темната урина е резултат на дехидрација, лекарите често препорачуваат зголемување на внесот на течности. Пиењето доволно вода може да помогне во олеснување на дехидрацијата и подобрување на бојата на урината. За крв во урината или темно кафеава урина со лош мирис, третманот ќе зависи од причината. Ако е резултат на инфекција, може да биде потребен антибиотик. Во други случаи, може да биде неопходно да се користи терапија за лекување на основната состојба (камења, инфекции, итн.). Превенцијата вклучува добра хидратација. Редовното пиење доволно вода е клучно за одржување на нормалната боја на урината и целокупното здравје. Доколку одредени видови храна или пијалоци предизвикуваат промени во бојата на урината, тие треба да се избегнуваат. Важни се и умерената физичка активност и добрата хигиена. Редовните прегледи кај лекар може да помогнат во рано откривање и справување со проблемите во уринарниот тракт. Ако сте свесни за постојани промени во бојата на урината придружени со други симптоми, консултирајте се со лекар за дијагноза и здравствен совет.

 

Главната цел на превентивните мерки е одржување или подобрување на функцијата на бубрезите и спречување на понатамошни здравствени проблеми. Важно е да се консултирате со лекар или нефролог за детални и персонализирани совети за одржување на оптимално здравје на бубрезите.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit