Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve kardiovaskulare: Hipoksia.

Hipoksia është një gjendje kur indet nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm. Kjo mund të ndodhë për një sërë arsyesh, duke përfshirë mungesën e oksigjenit në ajër, aftësinë e pamjaftueshme të gjakut për të transportuar oksigjen, probleme me frymëmarrjen dhe zemrën, ose një aftësi të dobësuar të indeve për të përdorur oksigjenin. Hipoksia mund të ndodhë në kontekstin e sëmundjeve kardiovaskulare për shkak të faktorëve dhe mekanizmave të ndryshëm. Në këto kushte, mungesa e oksigjenit në inde mund të jetë rezultat i zvogëlimit të perfuzionit të gjakut (furnizimit me oksigjen) ose zvogëlimit të kapacitetit të gjakut për të transportuar oksigjen. Angina (dhimbja në gjoks) dhe infarkti i miokardit (sulmi në zemër) janë rezultat i mungesës së oksigjenit në miokard për shkak të reduktimit të perfuzionit të gjakut (ishemia). Dështimi kongjestiv i zemrës mund të shkaktojë reduktim të pompimit të gjakut nga zemra, gjë që mund të rezultojë në mungesë të oksigjenit në inde. Dhe në shumë sëmundje të tjera kardiovaskulare, hipoksia mund të shfaqet si simptomë.

 

Mbajtja e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular përfshin faktorë të ndryshëm si ushqimi i shëndetshëm, aktiviteti fizik, menaxhimi i stresit, eliminimi i zakoneve të dëmshme dhe ekzaminimet e rregullta mjekësore. Shëndeti i mirë kardiovaskular do të thotë qarkullim i mirë i gjakut dhe funksionim optimal i muskulit të zemrës, i cili kontribuon në shëndetin e përgjithshëm të mirë.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Trajtimi i hipoksisë në sëmundjet kardiovaskulare varet nga shkaku dhe përfshin trajtimin e sëmundjes themelore dhe sigurimin e oksigjenit për mbështetje kardiake dhe respiratore sipas nevojës. Qasja bazë është trajtimi i sëmundjes që shkakton hipoksi. Kjo mund të përfshijë trajtimin e sëmundjes ishemike të zemrës, trajtimin e aritmive kardiake, kontrollin e hipertensionit dhe trajtimin e dështimit kongjestiv të zemrës. Është e rëndësishme që çdo simptomë ose gjendje e hipoksisë të njihet dhe trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi mund të jetë e rrezikshme për shëndetin. Masat parandaluese, të tilla si stërvitja, një dietë e shëndetshme, menaxhimi i peshës, shmangia e zakoneve të dëmshme, mbajtja e një presioni të shëndetshëm të gjakut dhe përdorimi i medikamenteve siç udhëzohet nga mjeku juaj mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare që mund të shkaktojnë hipoksi.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe respektimi i masave parandaluese janë çelësi për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Çdo person është i ndryshëm, prandaj është e rëndësishme të individualizoni strategjinë tuaj të parandalimit në konsultim me mjekun tuaj. Duke përfshirë këto aspekte shtesë në strategjinë tuaj të parandalimit, ju do të keni një qasje gjithëpërfshirëse për përmirësimin dhe ruajtjen e shëndetit kardiovaskular.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Dg.

Лекари

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja