Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Терапијата претставува процес, постапка или метод на медицински третман кој се користи за лекување или подобрување на здравјето на пациентот. Ова може да вклучува користење на лекови, хирургија, физикална терапија, психотерапија, рехабилитација, диета и др. Терапиите се специфични за состојбата или болеста од која страда пациентот и можат да бидат индивидуално прилагодени за подобрување на неговото здравје и квалитет на животот. Во основа, на пациентот му се дава терапија за справување со здравствени проблеми и тешкотии. Терапијата варира значително по форма и времетраење во зависност од потребите и целите. Некои терапии можат да бидат краткорочни и фокусирани на конкретни акутни проблеми или симптоми, додека други можат да бидат долгорочни и насочени кон управување со хронични или комплексни здравствени состојби.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Dg.

Болест

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Dg.

Здравственото знаење

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike