Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на респираторни заболувања: Кашлање крв

Кашлањето крв, познато како хемоптиза, е сериозен симптом и може да биде показател за разни проблеми со белите дробови. Тоа е премин на крв низ респираторниот систем, што може да се должи на инфекција, оштетување на ткивото или други причини. Процесот на кашлање крв може да биде резултат на разни проблеми и болести на белите дробови. Кога се искашлува крвта, може да биде видлива во слузот. Причините можат да варираат и третманот зависи од дијагнозата врз основа на тестови и анализи. Кашлање крв може да се појави со бронхитис, туберкулоза, пневмонија, рак на бели дробови, бронхиектазии, тромбоза на пулмоналната артерија, цироза на белите дробови, бронхиолитис итн. Секој пациент кој кашла крв треба веднаш да се консултира со лекар, бидејќи хемоптизата може да биде знак за сериозен здравствен проблем. Лекарот ќе изврши детален преглед и може да направи различни тестови, како што се рендген, компјутерска томографија (КТ) или бронхоскопија, за да ја утврди причината и да предложи соодветен третман.

 

Респираторните заболувања се група на болести кои влијаат на респираторниот систем, вклучувајќи ги носните пасуси, грлото, душникот, бронхиите и белите дробови. Овие болести можат да бидат опструктивни, инфективни или воспалителни и може да предизвикаат различни симптоми и проблеми со дишењето.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Симптоматската терапија и превенцијата зависат од конкретната болест или состојба. Симптоматската терапија вклучува антитусиви (лекови кои се користат за сузбивање на кашлицата) или вазодилататори (лекови кои ги прошируваат бронхиите, го зголемуваат протокот на воздух.) Аналгетици и антипиретици за намалување на болката и воспалението. Кај пациенти со астма, инхалаторите кои содржат бронходилататори и кортикостероиди може да помогнат во контролата на симптомите. Во случај на инфекции, лекарот може да препише антибиотици или антивирусни лекови во зависност од причината за инфекцијата. Важно е да се напомене дека употребата на кој било лек, вклучително и антитусиви и вазодилататори, треба да биде под контрола и препорачана од лекар. Секоја независна употреба на лекови треба да се избегнува, бидејќи може да предизвика несакани ефекти и непотребни компликации. Превенцијата вклучува редовна вакцинација против грип. Избегнување на чад, загадување или други надразнувачи во воздухот. Редовна физичка активност, здрава исхрана, доволно одмор и сон. Редовното миење на рацете и другите хигиенски мерки може да помогнат во спречување на респираторни инфекции. За луѓето со алергии, избегнувањето на познати алергени може да биде корисно.

 

Респираторните заболувања може да имаат слични или различни симптоми. Лекарите обично користат различни дијагностички тестови за да ја утврдат точната природа и причината на респираторните заболувања и да обезбедат соодветен третман.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Dg.

Sëmundje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Здравје | Shëndet

Хигиена

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација