Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на ендокринолошки заболувања: Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина може да биде показател за различни ендокринолошки проблеми. Ендокрините проблеми вклучуваат дефекти во ендокрините жлезди кои произведуваат и ослободуваат хормони во телото. Хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) може да предизвика зголемување на телесната тежина поради намалена метаболичка активност и задржување на течности. Хипертироидизам (прекумерна активна тироидна жлезда) може да доведе до губење на тежината поради зголемена метаболичка активност и зголемена потрошувачка на енергија. Двата типа на дијабетес може да предизвикаат промени во тежината. Луѓето со дијабетес тип 1 често губат тежина поради неуспехот да користат гликоза за енергија, додека луѓето со дијабетес тип 2 може да имаат проблеми со контролирање на тежината поради отпорност на инсулин. Хиперпаратироидизам (прекумерна активна паратироидна жлезда) може да влијае на тежината поради негативен ефект врз метаболизмот на коските и калциумот. Адисоновата болест (бубрежна инсуфициенција) може да доведе до губење на тежината поради недостаток на хормони произведени од надбубрежните жлезди. Луѓето со Кушингов синдром може да се здебелат, особено во пределот на стомакот, поради прекумерното производство на калциум во крвта. Жените со полицистични јајница може да имаат проблеми со тежината поради отпорност на инсулин и нестабилна тежина.

 

Најчестите фактори кои можат да придонесат за развој на ендокринолошки заболувања се генетска предиспозиција, стареење, нездрава исхрана, дебелина, стрес, инфекции, изложеност на хемикалии и употреба на одредени лекови.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Редовните лекарски прегледи се клучни за рано откривање на ендокринолошките проблеми. Посетете го вашиот лекар редовно за прегледи и разговарајте за промените во тежината. Одржувањето здрава тежина е важно за спречување на ендокринолошки проблеми. Редовното вежбање и урамнотежената исхрана богата со растителни влакна, витамини и минерали помагаат во тоа. Јадете здрава исхрана со различни хранливи материи. Ограничете ја потрошувачката на преработена и конзервирана храна и следете ги дневните калории. Користете заместители за шеќер и јодирана сол. Вежбајте редовно, вклучително и умерена до енергична физичка активност. Во зависност од причината, лекарите може да препишат одредени лекови за лекување на одредени медицински проблеми. Програмите за подобрување на животниот стил, вклучувајќи вежбање, план за исхрана и управување со стресот, може да бидат дел од терапијата.

 

Важно е да се консултирате со лекар ако се сомневате дека имате ендокринолошки проблеми или ако имате такви симптоми. Редовните медицински прегледи и лабораториски тестови можат да помогнат во рано откривање и справување со ендокринолошките проблеми.

  • Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Dg.

Preventiva

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Dg.

Diagnoza

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *