Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve endokrinologjike: Shtimi ose pakësimi i oreksit.

Problemet me rregullimin e oreksit, shtimi ose pakësimi i oreksit, mund të jenë simptoma të problemeve të ndryshme endokrinologjike. Sëmundjet endokrine mund të ndikojnë në funksionin e hormoneve, të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në kontrollin e oreksit dhe metabolizmit. Hipotiroidizmi (funksioni i reduktuar i tiroides) mund të rezultojë në reduktimin e prodhimit të hormoneve të tiroides, të cilat mund të ndikojnë në metabolizmin. Njerëzit me hipotiroidizëm mund të përjetojnë humbje ose shtim në peshë, si dhe ndryshime në oreks. Pacientët me hipertiroidizëm (funksion i tepruar i gjëndrës tiroide) mund të kenë rritje të oreksit dhe çrregullime tjera metabolike. Diabeti, veçanërisht diabeti i tipit 2, mund të ndikojë në rezistencën ndaj insulinës dhe rregullimin e glukozës. Kjo gjendje mund të shkaktojë ndryshime në oreks dhe në marrjen e lëndëve ushqyese. Sindroma e vezores policistike mund të shkaktojë probleme me rregullimin e oreksit për shkak të ndryshimeve hormonale dhe rezistencës ndaj insulinës. Hiperparatiroidizmi (rritja e funksionit të gjëndrave paratiroide) mund të ndikojë në rregullimin e kalciumit dhe mund të shkaktojë ndryshime në oreks. Njerëzit me sëmundjen e Addison-it (insuficienca mbiveshkore) mund të përjetojnë humbje të oreksit dhe humbje peshe. Ndryshimet në oreks, rritja ose ulja e oreksit, mund të jenë probleme komplekse dhe varen nga shumë faktorë.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve endokrine janë predispozita gjenetike, plakja, dieta jo e shëndetshme, obeziteti, stresi, infeksionet, ekspozimi ndaj kimikateve dhe përdorimi i barnave të caktuara.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Ekzaminimet e rregullta mjekësore mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të problemeve endokrinologjike, të cilat mund të parandalojnë zhvillimin e simptomave serioze. Një mënyrë jetese e shëndetshme përfshin një dietë të shëndetshme, aktivitet të rregullt fizik, gjumë adekuat dhe menaxhim të stresit. Këto zakone mund të ndihmojnë në ruajtjen e ekuilibrit hormonal dhe shëndetit të përgjithshëm të mirë. Stresi mund të ketë një ndikim negativ në hormonet dhe oreksin. Teknikat e menaxhimit të stresit si relaksimi dhe pushimi mund të ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit endokrin. Mjekët mund të përshkruajnë medikamente për të rregulluar hormonet ose për të trajtuar sëmundjen themelore endokrinologjike. Dieta mund të rregullohet për të mbështetur nevojat specifike endokrinologjike dhe mbështetja psikologjike ose terapia gjithashtu mund të jenë të dobishme.

 

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse dyshoni se keni probleme endokrinologjike ose nëse keni simptoma të tilla. Ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe testet laboratorike mund të ndihmojnë në zbulimin dhe menaxhimin e hershëm të problemeve endokrinologjike.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Dg.

Превенција

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia