Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore: Kollitja me gjak.

Kollitja me gjak, e njohur si hemoptizë, është një simptomë serioze dhe mund të jetë një tregues i problemeve të ndryshme të mushkërive. Është një kalim i gjakut përmes sistemit të frymëmarrjes, i cili mund të jetë për shkak të infeksionit, dëmtimit të indeve ose shkaqeve të tjera. Procesi i kollitjes së gjakut mund të jetë rezultat i problemeve dhe sëmundjeve të ndryshme të mushkërive. Kur kollitet gjak, ai mund të jetë i dukshëm në pështymë. Shkaqet mund të ndryshojnë dhe trajtimi varet nga diagnoza e bazuar në teste dhe analiza. Kollitja e gjakut mund të paraqitet në bronkit, tuberkuloz, pneumoni, kancer të mushkërive, bronkiektazi, trombozë të arteries pulmonare, cirrozë të mushkërive, bronkiolit etj. Çdo pacient që kollit gjak duhet menjëherë të konsultohet me një mjek, sepse hemoptiza mund të jetë shenjë e një sëmundjeje serioze. Mjeku do të kryejë një ekzaminim të detajuar dhe analiza të ndryshme, si rreze X, tomografi kompjuterike (CT) ose bronkoskopi, për të përcaktuar shkakun dhe për të sugjeruar trajtimin e duhur.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes janë një grup sëmundjesh që prekin sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë kanalet e hundës, fytin, trakenë, bronket dhe mushkëritë. Këto sëmundje mund të jenë obstruktive, infektive ose inflamatore dhe mund të shkaktojnë një sërë simptomash dhe probleme me frymëmarrjen.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Terapia simptomatike dhe parandalimi varen nga sëmundja ose gjendja specifike. Terapia simptomatike përfshin antitusivë (barna që përdoren për të shtypur kollën) dhe vazodilatorë (barna që zgjerojnë bronket, duke rritur rrjedhën e ajrit.) Analgjezik dhe antipiretikë për të reduktuar dhimbjen dhe inflamacionin. Te pacientët me astmë, inhalatorët që përmbajnë bronkodilatorë dhe kortikosteroide mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave. Në rast infeksionesh, mjeku mund të përshkruajë antibiotikë ose barna antivirale në varësi të shkakut të infeksionit. Është e rëndësishme të theksohet se përdorimi i çdo barne, duke përfshirë antitusivë dhe vazodilatorë, duhet të jetë nën kontroll dhe rekomanduar nga një mjek. Çdo përdorim i pavarur i barnave duhet të shmanget, pasi mund të shkaktojë efekte anësore dhe komplikime të panevojshme. Parandalimi përfshin vaksinimin e rregullt ndaj gripit. Shmangia e tymit, ndotjes ose irrituesve të tjerë në ajër. Aktivitet të rregullt fizik, dietë të shëndetshme, pushim dhe gjumë të mjaftueshëm. Larja e rregullt e duarve dhe masat e tjera higjienike mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve të frymëmarrjes. Për njerëzit me alergji, shmangia e alergeneve të njohur mund të jetë e dobishme.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes mund të kenë simptoma të ngjashme ose të ndryshme. Mjekët zakonisht përdorin teste të ndryshme diagnostikuese për të përcaktuar natyrën e saktë dhe shkakun e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe për të ofruar trajtimin e duhur.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Здравје | Shëndet

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Dg.

Mjekët

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Higjiena

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Dg.

Здравственото знаење