Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Отежнато дишење и замор.

Диспнеа е медицински термин кој се користи за да се опише чувството на отежнато дишење, придружено со силен замор. Овој симптом може да биде предизвикан од различни медицински состојби и може да биде краткотраен или долгорочен, во зависност од причината. Недостатокот на здив при лесни вежби е чест симптом кој може да биде предизвикан од повеќе причини, вклучително и кардиоваскуларни проблеми. Болестите како срцева исхемија и хронична срцева слабост може да предизвикаат диспнеа поради ограничен проток на крв или несоодветно срцево пумпање. Гушењето од благ напор е сериозен симптом кој треба да се дијагностицира, особено ако се јавува редовно или со други симптоми.

 

Одржувањето здрав кардиоваскуларен систем вклучува различни фактори како здрава исхрана, физичка активност, управување со стресот, елиминација на штетните навики и редовни лекарски прегледи. Доброто кардиоваскуларно здравје значи добра циркулација на крвта и оптимално функционирање на срцевиот мускул, што придонесува за целокупното добро здравје.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Третманот и превенцијата на диспнеа зависи од причината. Во многу случаи, лекарот може да препише индивидуализиран план за лекување врз основа на медицинската историја на пациентот и карактеристиките на диспнеата. За проблеми со срцето, како што се ангина пекторис, диспнеа или хипертензија, вашиот лекар може да препише одредени лекови за контрола на симптомите и заштита на срцето. Најчесто се препорачува редовно да се пие аспирин. Вообичаено, препорачаната дневна доза за спречување на срцеви и мозочни удари е помала доза, што е околу 81 милиграми (мг) или 100 mg. Оваа доза обично се препорачува за луѓе со висок ризик за срцев удар или мозочен удар. Редовните прегледи кај кардиолог може да помогнат во рано откривање и лекување на проблеми со срцето. Стекнувањето на здрави навики како умерена физичка активност, здрава исхрана, откажување од пушење и управување со стресот може да помогне да се контролираат проблемите со срцето и да се намалат проблемите со дишењето.

 

Здравиот начин на живот и придржувањето кон превентивните мерки се клучни за одржување на целокупното здравје и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Секој човек е различен, па затоа е важно да ја индивидуализирате вашата стратегија за превенција во консултација со вашиот лекар. Со вклучување на овие дополнителни аспекти во вашата стратегија за превенција, ќе имате сеопфатен пристап за подобрување и одржување на кардиоваскуларното здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Dg.

Дијагноза

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол