Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve gastrointestinale: Dhimbje barku.

Dhimbja e barkut mund të ketë shkaqe të ndryshme dhe mund të ndodhë në pjesë të ndryshme të barkut. Mund të jetë e mprehtë, e lehtë, pulsues ose e padurueshme dhe mund të jetë simptomë e sëmundjeve të ndryshme gastrointestinale. Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse keni dhimbje barku, veçanërisht nëse ato janë intensive, zgjasin shumë ose shfaqen me simptoma të tjera. Terapia dhe parandalimi i dhimbjes së barkut varet nga shkaku i dhimbjes dhe nga diagnoza e bërë nga mjeku.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të shkaktojnë ose kontribuojnë në sëmundjet gastrointestinale janë predispozicioni gjenetik, faktorët neurologjikë, të ushqyeri dhe mënyra e jetesës jo e mirë, higjiena e dobët, infeksionet, barnat dhe kimikatet.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Pushimi dhe vendosja e një komprese të nxehtë ose të ftohtë, në varësi të shkakut të dhimbjes, mund të ndihmojë. Medikamentet anti-inflamatore si ibuprofeni ose acetaminofeni mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes. Sigurisht që duhet t’i përdorni sipas udhëzimeve dhe me këshillën e mjekut (nuk duhen përdorur para se të konsultoheni me mjekun). Pirja e mjaftueshëm e lëngjeve, veçanërisht e ujit, mund të ndihmojë në dhimbjen e shkaktuar nga problemet e tretjes ose dehidrimi. Shmangia e ushqimeve pikante ose të yndyrshme. Ngrënia e ushqimeve të shëndetshme të pasura me fibra dhe me pak yndyrë mund të ndihmojë në mbështetjen e një sistemi gastrointestinal që funksionon mirë. Ushqimi më shpesh dhe në sasi më të vogla mund të ndihmojë në parandalimin e tendosjes në sistemin tretës. Nëse dhimbjet e stomakut janë të rënda, të padurueshme, të mprehta, zgjasin shumë dhe shfaqen me simptoma të tjera si të vjella, diarre, temperaturë, sigurohuni që të konsultoheni me mjekun. Mos harroni, dhimbja e barkut mund të jetë rezultat i sëmundjeve serioze dhe duhet gjithmonë të vlerësohet dhe trajtohet siç duhet. Në rast dhimbje barku, konsultohuni menjëherë me mjekun tuaj për diagnozën dhe trajtimin e duhur.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe shëndeti i mirë i tretjes varen nga shumë faktorë. Në të njëjtën kohë, nevojat individuale dhe gjendja shëndetësore duhet të merren parasysh kur rregulloni stilin tuaj të jetesës. Çdo organizëm është i ndryshëm. Mësimi se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara dhe përmirësimi i zakoneve të jetesës së shëndetshme mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të tretjes.

  • Превентивни мерки против гастроинтестинални болести

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања