Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на бубрежни заболувања: Често мокрење.

Честото мокрење може да биде показател за различни состојби и болести во уринарниот систем. Симптомот на често мокрење може да биде проследен со други симптоми и може да биде показател за воспаление во мочниот меур и уретрата, воспаление на бубрезите, воспаление на простатата. Различни бубрежни заболувања, вклучително и рак на бубрезите, камења во бубрезите може да влијаат на зачестеноста на мокрењето. Ако честото мокрење е присутно и продолжува или се јавува со други симптоми, важно е да се консултирате со лекар за преглед и точна дијагноза.

 

Бубрежните заболувања може да бидат привремени или хронични и се разликуваат по сериозност. Причините за бубрежна болест може да вклучуваат инфекции, воспаленија, оштетување на бубрежното ткиво, генетска предиспозиција, употреба на одредени лекови, дијабетес, висок крвен притисок и други здравствени состојби.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Терапијата зависи од причината за честото мокрење. Превенцијата вклучува одржување на добра хигиена и соодветна хидратација. Избегнување на течности и храна која може да го иритира уринарниот тракт. Умерената физичка активност и одржувањето на здрава тежина можат да помогнат во целокупното здравје на уринарниот тракт. Редовните медицински прегледи можат да придонесат за рано откривање и лекување на можните уринарни проблеми. Пациентите со хронични заболувања мора да ја почитуваат терапијата пропишана од лекар.

 

Главната цел на превентивните мерки е одржување или подобрување на функцијата на бубрезите и спречување на понатамошни здравствени проблеми. Важно е да се консултирате со лекар или нефролог за детални и персонализирани совети за одржување на оптимално здравје на бубрезите.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Здравје | Shëndet

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Dg.

Болест

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Dg.

Симптом

Здравје | Shëndet

Higjiena

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit