Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Хипоксија.

Хипоксија е состојба кога ткивата не добиваат доволно кислород. Ова може да се случи поради повеќе причини, вклучувајќи недостаток на кислород во воздухот, недоволна способност на крвта да носи кислород, проблеми со дишењето и срцето или ослабена способност на ткивата да користат кислород. Хипоксија може да се појави во контекст на кардиоваскуларни болести поради различни фактори и механизми. Во овие услови, недостатокот на кислород во ткивата може да биде резултат на намалена крвна перфузија (снабдување со кислород) или намален капацитет на крвта за транспорт на кислород. Ангина (болка во градите) и миокарден инфаркт (срцев удар) се резултат на недостаток на кислород во миокардот поради намалена перфузија на крв (исхемија). Конгестивна срцева слабост може да предизвика намалено пумпање крв од срцето, што може да резултира со недостаток на кислород во ткивата. И кај многу други кардиоваскуларни заболувања, хипоксијата може да се појави како симптом.

 

Одржувањето здрав кардиоваскуларен систем вклучува различни фактори како здрава исхрана, физичка активност, управување со стресот, елиминација на штетните навики и редовни лекарски прегледи. Доброто кардиоваскуларно здравје значи добра циркулација на крвта и оптимално функционирање на срцевиот мускул, што придонесува за целокупното добро здравје.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Третманот на хипоксија кај кардиоваскуларни болести зависи од причината и вклучува лекување на основната болест и обезбедување кислород за срцева и респираторна поддршка по потреба. Основниот пристап е да се третира болеста што предизвикува хипоксија. Ова може да вклучува третман на исхемична срцева болест, третман на срцеви аритмии, контрола на хипертензија и третман на конгестивна срцева слабост. Важно е сите симптоми или состојба на хипоксија да бидат препознаени и третирани што е можно поскоро, бидејќи може да биде опасно по здравјето. Превентивните мерки, како што се вежбањето, здравата исхрана, управувањето со тежината, избегнувањето на штетни навики, одржувањето на здрав крвен притисок и употребата на лекови според упатствата на вашиот лекар може да помогнат во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести кои можат да предизвикаат хипоксија.

 

Здравиот начин на живот и придржувањето кон превентивните мерки се клучни за одржување на целокупното здравје и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Секој човек е различен, па затоа е важно да ја индивидуализирате вашата стратегија за превенција во консултација со вашиот лекар. Со вклучување на овие дополнителни аспекти во вашата стратегија за превенција, ќе имате сеопфатен пристап за подобрување и одржување на кардиоваскуларното здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Dg.

Mjekët

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Здравје | Shëndet

Higjiena

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Здравје | Shëndet

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Симптом

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок