Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Higjiena mendore i referohet praktikave për të ruajtur dhe përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien mendore. Ajo përfshin një sërë zakonesh dhe sjelljesh që ndihmojnë në menaxhimin e stresit, përmirësimin e mirëqenies emocionale dhe ruajtjen e një këndvështrimi pozitiv për jetën. Praktikat dhe shprehitë më të rëndësishme të higjenës mendore:

 • Marrja e pushimeve të shkurtra dhe frymëmarrja e thellë, e ngadaltë mund të ndihmojë në uljen e stresit dhe përmirësimin e mirëqenies mendore.
 • Aktiviteti i rregullt fizik kontribuon në një shëndet më të mirë mendor dhe rekomandohet për të mbështetur mirëqenien psikologjike.
 • Gjumi dhe pushimi i mirë janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit mendor. Mungesa e gjumit mund të ndikojë negativisht në disponimin dhe funksionin kognitiv.
 • Një qëndrim pozitiv ndaj vetes dhe zhvillimi i vetëbesimit të shëndetshëm janë të rëndësishëm për shëndetin mendor.
 • Praktikimi i një hobi mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për t’u çlodhur dhe për të përmirësuar shëndetin mendor.
 • Shmangia e ndikimeve negative, të tilla si marrëdhëniet toksike dhe informacionet negative, mund të kenë një efekt pozitiv në mirëqenien tuaj mendore.
 • Miratimi i teknikave të vetëkontrollit, të tilla si frymëmarrja e thellë, e ngadaltë dhe fokusimi në pozitivitet, mund të ndihmojnë në menaxhimin e stresit dhe tensionit mendor.
 • Mos harroni të gjeni kohë për t’u çlodhur dhe për të pushuar, pasi kjo ka një efekt pozitiv në shëndetin dhe disponimin tuaj të përgjithshëm.
 • Mësoni të shprehni emocionet tuaja, pasi kjo mund t’ju ndihmojë të përballoni stresin.
 • Mundohuni ta shikoni jetën me optimizëm dhe fokusohuni në aspektet pozitive. Zhvillimi i një këndvështrimi pozitiv për jetën mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin tuaj mendor.
 • Të mësuarit për të vendosur kufij në marrëdhënie dhe angazhime mund t’ju ndihmojë të ruani ekuilibrin në jetën dhe aktivitetet tuaja të përditshme.
 • Koha e kaluar në natyrë mund të ketë një efekt terapeutik dhe t’ju ndihmojë të relaksoheni dhe të riktheni energjinë tuaj pozitive. Mundohuni të kaloni kohë jashtë dhe të vlerësoni natyrën.
 • Në disa raste, biseda me një terapist ose psikolog mund të jetë e dobishme. Ata janë të trajnuar për t’ju ndihmuar të përballeni me sfidat dhe vështirësit të ndryshme në jetë.
 • Mësoni të shprehni nevojat dhe kufijtë tuaj në një mënyrë që ruan dinjitetin tuaj dhe mbështet komunikimin e shëndetshëm me të tjerët.
 • Ndërtoni lidhje të forta me të dashurit tuaj. Bisedat e hapura dhe mbështetja nga miqtë dhe familja mund të jenë freskuese për shëndetin tuaj mendor.
 • Mbajtja e një rutine ditore mund t’ju ndihmojë të qëndroni të organizuar dhe të reduktoni stresin e përditshëm. Kënaqësia e arritjes së qëllimeve ditore mund të ndikojë pozitivisht në disponimin tuaj.
 • Njohja dhe pranimi i kufizimeve tuaja mund t’ju ndihmojë të ndërtoni një qëndrim pozitiv ndaj vetes.
 • Zhvilloni aftësitë e të dëgjuarit aktiv. Shfaqja e interesit dhe kuptimi i ndjenjave të njerëzve të tjerë mund të përmirësojë jetën tuaj shoqërore.
 • E qeshura mund të përmirësojë në mënyrë efektive disponimin tuaj dhe të reduktojë stresin. Kërkoni situata që do t’ju bëjnë të qeshni.
 • Pranimi i papërsosmërive dhe gabimeve si pjesë e jetës mund t’ju çlirojë nga stresi i akumuluar.
 • Pikturimi dhe leximi i librave mund të jenë shprehje krijuese dhe terapi për mirëqenien tuaj mendore.
 • Lexoni çdo ditë pohimet e preferuara pozitive. Këto pohime mund t’ju ndihmojnë të ndërtoni një imazh pozitiv për veten.
 • Të ndihmosh të tjerët mund t’ju japë energji pozitive në jetë dhe të përmirësojë mirëqenien tuaj të përgjithshme.
 • Lojarat dhe argëtimi janë të rëndësishme për të mbështetur shëndetin tuaj emocional. Gjeni kohë për aktivitetet që ju pëlqejnë.
 • Gjumi adekuat dhe cilësor është i rëndësishëm për rregullimin e emocioneve dhe ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm.

 

Higjiena mendore është shumë e rëndësishme për shëndetin mendor. Për të funksionuar sa më mirë, duhet të kujdeseni gjithmonë për shëndetin tuaj mendor me një sërë strategjish dhe praktikash të higjienës mendore.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur