Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Гадење, повраќање и регургитација.

Гадење, повраќање и регургитација се клинички симптоми кои можат да се поврзат со различни дигестивни болести и ситуации. Овие симптоми се резултат на активностите на мускулниот и нервниот систем во абдоминалната област. Многу болести и состојби можат да предизвикаат гадење и повраќање. Меѓу нив, гастроентеритис, цревни инфекции, дигестивни нетолеранции, гастритис, чиреви, апендицитис, труење и мигрена со зголемена чувствителност на желудникот се само неколку примери.

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Обезбедувањето добра хидратација преку употреба на вода, орални раствори за рехидратација е важно за оние кои имаат зголемена загуба на течности со повраќање. Консумирање на лесно сварлива и со малку маснотии храна, избегнување тешка храна и одржување на диета прилагодена на специфичната дигестивна состојба. Употребата на антиеметици, како што се оние што содржат дименхидрин или ондансетрон, може да помогне да се контролира повраќањето. Медицинската терапија зависи од дијагнозата и причината за гадење и повраќање. Превенцијата зависи од причината, но вклучува здрава исхрана, избегнување потенцијални предизвикувачи и пиење повеќе течности. Во случај на долготрајни или интензивни симптоми, консултација со лекар е најважна за да се утврди точната дијагноза и третман.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje