Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Masa e dytë parandaluese kundër sëmundjeve është të ushqyerit e shëndetshëm. Ushqimi i shëndetshëm luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe parandalimin e sëmundjeve të ndryshme kronike. Ushqimi i duhur dhe i ekuilibruar i siguron trupit të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten për funksionimin dhe zhvillimin normal. Ushqimi juaj duhet të jetë i pasur me vitamina, minerale, proteina dhe fibra të ndryshme. Çdo ditë hasni informacione të ndryshme për të ushqyerit e shëndetshëm, por në thelb ka 10 këshilla të arta që ju ndihmojnë të mbani një dietë të shëndetshme:

 

  •   Hani vakte të vogla, shpesh dhe ngadalë
  •   Shmangni të ngrënit të tepërt
  •   Hani ushqim të larmishëm dhe të ekuilibruar
  •   Konsumoni çdo ditë shumëllojshmëri frutash dhe perimesh të freskëta.
  •   Evitoni ushqimet e përpunuara
  •   Reduktoni konsumimin e sheqerit
  •   Reduktoni konsumimin e kripës
  •   Konsumoni yndyrna të shëndetshme
  •   Pini mjaftueshëm ujë
  •   Shmangni vaktet e vonuara

 

Të ushqyerit e shëndetshëm mund t’ju ndihmojë të keni shëndet të mirë, më shumë energji, disponim dhe përqendrim më të mirë. Nga ana tjetër, ushqimi i dëmshëm mund të çojë në mbingrënie, fryrje të barkut, obezitet dhe sëmundje të ndryshme kronike. Zakonet e shëndetshme të të ushqyerit janë masa të rëndësishme parandaluese ndaj sëmundjeve, ghithashtu për të mbështetur shëndetin psikofizik dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës suaj.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Dg.

Болест

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Dg.

Terapia

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Dg.

Дијагноза

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор