Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на ендокринолошки заболувања: Зголемен или намален апетит.

Проблеми со регулација на апетитот, зголемен или намален апетит, може да бидат симптоми на различни ендокринолошки проблеми. Ендокрините заболувања можат да влијаат на функцијата на хормоните, кои играат важна улога во контролирањето на апетитот и метаболизмот. Хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) може да резултира со намалено производство на тироидни хормони, што може да влијае на метаболизмот. Луѓето со хипотироидизам може да доживеат губење или зголемување на телесната тежина, како и промени во апетитот. Пациентите со хипертироидизам (прекумерна функција на тироидната жлезда) може да имаат зголемен апетит и метаболички нарушувања. Дијабетесот, особено дијабетесот тип 2, може да влијае на отпорноста на инсулин и регулацијата на гликозата. Оваа состојба може да предизвика промени во апетитот и внесот на хранливи материи. Синдромот на полицистични јајници може да предизвика проблеми со регулацијата на апетитот поради хормоналните промени и отпорноста на инсулин. Хиперпаратироидизам (зголемена функција на паратироидните жлезди) може да влијае на регулацијата на калциумот и може да предизвика промени во апетитот. Луѓето со Адисонова болест (надбубрежна инсуфициенција) може да доживеат губење на апетит и губење на тежината. Промените во апетитот, зголемен или намален апетит, може да бидат сложени проблеми и зависат од многу фактори.

 

Најчестите фактори кои можат да придонесат за развој на ендокринолошки заболувања се генетска предиспозиција, стареење, нездрава исхрана, дебелина, стрес, инфекции, изложеност на хемикалии и употреба на одредени лекови.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Редовните лекарски прегледи можат да помогнат во рано откривање на ендокринолошките проблеми, што може да спречи развој на сериозни симптоми. Здравиот начин на живот вклучува здрава исхрана, редовна физичка активност, соодветен сон и управување со стресот. Овие навики можат да помогнат во одржувањето на хормоналната рамнотежа и целокупното добро здравје. Стресот може да има негативно влијание врз хормоните и апетитот. Техниките за управување со стресот, како што се релаксација и одмор, можат да помогнат во поддршката на ендокриното здравје. Лекарите може да препишат лекови за регулирање на хормоните или лекување на основната ендокринолошка болест. Исхраната може да се прилагоди за да се поддржат специфичните ендокринолошки потреби, а психолошката поддршка или терапијата исто така може да бидат корисни.

 

Важно е да се консултирате со лекар ако се сомневате дека имате ендокринолошки проблеми или ако имате такви симптоми. Редовните медицински прегледи и лабораториски тестови можат да помогнат во рано откривање и справување со ендокринолошките проблеми.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia