Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Општиот медицински преглед е вообичаена форма на превентивна медицина и вклучува посета на матичен лекар од асимптоматски лица, кои имаат право на целосен преглед еднаш годишно. Општиот лекарски преглед, познат и како рутински или периодичен лекарски преглед, е процес во кој лицето е внимателно прегледано од матичниот лекар и лекари специјалисти за да се процени општата здравствена состојба. Да се откријат можни здравствени проблеми во многу рана фаза или да се утврди ризикот од можни хронични болести. Ваквите прегледи вклучуваат:

Медицинска историја:

Лекарот ќе побара информации за претходните и сегашните здравствени проблеми и терапии.

Физички преглед: Испитување на различни делови од телото, вклучувајќи слух, вид, тежина, мерење на крвен притисок, пулс и  итн. Испитување на органите со допирање, притискање и слушање.

Лабораториски тестови: Спроведување на тестови на крвта, анализа на урината или други лабораториски тестови за проценка на функцијата на органите и системите во телото.

Дијагностички прегледи: Со eлектрокардиографија (ЕКГ), ултразвук (ЕХО) и т.н.

Тестови за ранливи групи: Специфични тестови или испитувања кои се препорачуваат за одредени групи луѓе според возраста, полот, медицинската историја итн.

Консултации и совети: Совети од лекар како најдобро да го одржувате вашето здравје и како да управувате со какви било здравствени ризици во иднина.

 

Обично се препорачуваат општи медицински прегледи во редовни интервали, особено за постарите лица. Рутинските прегледи играат клучна улога во раното откривање и лекување на потенцијални здравствени проблеми, што може да придонесе за одржување на оптимално здравје и спречување на сериозни болести.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Dg.

Лекари

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Dg.

Mjekët

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës