Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore: Vështirësi në frymëmarrje.

Dispnea, ose gulçim, është një gjendje ku një person përjeton vështirësi në frymëmarrje dhe mund të shfaqet në forma dhe shkallë të ndryshme të ashpërsisë. Dispnea mund të jetë afatshkurtër ose kronike dhe mund të shkaktohet nga një sërë kushtesh shëndetësore. Zakonisht është simptomë e sëmundjes së mushkërive dhe mund të shkaktohet nga infeksione, sëmundje inflamatore dhe sëmundje kronike të mushkërive. Shkaktarët e mundshëm të dispnesë janë gripi dhe ftohja, bronkiti, astma, pneumonia, sëmundjet kronike obstruktive pulmonare etj.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes janë një grup sëmundjesh që prekin sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë kanalet e hundës, fytin, trakenë, bronket dhe mushkëritë. Këto sëmundje mund të jenë obstruktive, infektive ose inflamatore dhe mund të shkaktojnë një sërë simptomash dhe probleme me frymëmarrjen.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Në varësi të shkakut të dispnesë, mjekët mund të përshkruajnë medikamente të tilla si inhalatorë të astmës, antibiotikë për infeksione, kortikosteroide, bronkodilatorë ose medikamente të tjera sipas nevojës. Terapia me oksigjen përdoret kur pacientët kanë vështirësi në frymëmarrje dhe nuk po marrin oksigjen të mjaftueshëm, kjo është një terapi simptomatike e zakonshme për sëmundjet e mushkërive. Pushimi dhe hidratimi i mirë janë të rëndësishëm për të mbështetur rikuperimin. Teknikat e ushtrimeve të frymëmarrjes dhe terapia fizike mund të ndihmojnë në përmirësimin e gjendjes. Teknikat e menaxhimit të stresit, të tilla si relaksimi ose pushimi, gjithashtu mund të ndihmojnë. Rekomandimet për parandalim janë shmangia e pirjes së duhanit. Duhanpirësit kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar astmë, bronkit, COPD dhe kushte të tjera shëndetësore. Shmangia e ajrit të ndotur. Vaksinimi i rregullt ndaj gripit. Ruajtja e një peshe të shëndetshme. Larja e rregullt e duarve mund të parandalojë përhapjen e viruseve dhe baktereve që shkaktojnë infeksione të rrugëve të frymëmarrjes. Shmangia e kontaktit me persona të infektuar. Aktiviteti fizik i rregullt mund të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë shëndetin e mushkërive. Marrja e këtyre masave parandaluese mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e gulçimit dhe problemeve të tjera të mushkërive.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes mund të kenë simptoma të ngjashme ose të ndryshme. Mjekët zakonisht përdorin teste të ndryshme diagnostikuese për të përcaktuar natyrën e saktë dhe shkakun e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe për të ofruar trajtimin e duhur.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето