Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e alergjisë: Dhimbja e kokës sinusale.

Dhimbja e kokës sinusale është një nga simptomat e shpeshta të alergjive, veçanërisht në rinitin alergjik. Kur alergjenët tek njerëzit alergjikë ekspozojnë pasazhet e hundës, mund të shkaktojë inflamacion të mukozëa të sinuseve, duke rezultuar në dhimbje koke dhe parehati në fytyrë dhe rreth hundës. Njerëzit shpesh përshkruajnë dhimbje dhe tension në zonën e sinusit si rezultat i inflamacionit dhe ënjtjes. Dhimbja e kokës mund të ndihet në pjesë të ndryshme të kokës, duke përfshirë zonën rreth hundës, ballit dhe prizave të syrit. Një dhimbje koke sinusale mund të jetë më intensive kur njerëzit janë ulur ose shtrirë, pasi ato pozicione mund të përkeqësojnë kongjestionin dhe ënjtjen e sinuseve. Shpesh shoqërohet me simptoma të tilla si rrjedhje hundësh dhe kruarje fyti. Një shumëllojshmëri trajtimesh mund të përdoren për të kontrolluar dhimbjen e kokës dhe simptomat e alergjisë nga sinuset, duke përfshirë terapinë me antihistamine, dekongestantë, kortikosteroide intranazale dhe medikamente të tjera.

 

Sëmundjet alergjike shfaqen për shkak të reagimit të pazakontë të sistemit imunitar ndaj substancave (alergeneve) që konsiderohen të huaja dhe potencialisht të rrezikshme. Nuk është plotësisht e qartë pse disa njerëz zhvillojnë alergji ndërsa të tjerët jo. Në të gjitha rastet, alergjia formohet si rezultat i një kombinimi të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë që ndikojnë në sistemin imunitar.

 

Terapia simptomatike dhe masat parandaluese

Trajtimi i duhur për dhimbje koke sinusale dhe simptoma të alergjisë varet nga nevojat individuale dhe diagnoza. Antihistaminet përdoren për të kontrolluar reaksionet alergjike dhe mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të tilla si teshtitja, kruarja e hundës dhe rritja e sekrecioneve. Dekongestantët si pseudoefedrina mund të ndihmojnë në reduktimin e ënjtjes në mukozën e hundës dhe të lehtësojnë frymëmarrjen. Kortikosteroidet intranazale përdoren për të reduktuar inflamacionin në hundë dhe sinuse. Shembujt përfshijnë flutikazonin (Flonaza) dhe butenozidin (Rhinocort). Medikamentet si levocetirizina dhe cetirozina mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave të ndryshme të alergjisë. Paracetamoli ose ibuprofeni, qetësuesit e dhimbjeve pa recetë, mund të ndihmojnë në lehtësimin e një dhimbje koke të lidhur me alergjinë. Inhalatorët me avull të nxehtë mund të ndihmojnë në zhbllokimin e hundës dhe sinuseve. Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të filloni të përdorni ndonjë barnë, veçanërisht nëse keni sëmundje të tjera shëndetësore ose jeni duke marrë medikamente të tjera. Mjeku do t’ju ndihmojë të zgjidhni trajtimin më të mirë për rastin tuaj specifik dhe t’ju japë udhëzime se si t’i përdorni ato. 

 

Shmangia e kontaktit me alergjenin është një nga masat parandaluese më efektive kur bëhet fjalë për reaksionet alergjike.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Dg.

Терапија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur