Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на респираторни заболувања: Отежнато дишење.

Диспнеа, или отежнато дишење, е состојба кога лицето доживува тешкотии со дишењето и може да се појави во различни форми и степени на сериозност. Диспнеата може да биде краткотрајна или хронична и може да биде предизвикана од различни здравствени состојби. Обично е симптом на белодробна болест и може да биде предизвикан од инфекции, инфламаторни заболувања, хронични белодробни заболувања. Можни причини за диспнеа се грип и настинка, бронхитис, астма, пневмонија, хронични опструктивни белодробни заболувања итн.

 

Респираторните заболувања се група на болести кои влијаат на респираторниот систем, вклучувајќи ги носните пасуси, грлото, душникот, бронхиите и белите дробови. Овие болести можат да бидат опструктивни, инфективни или воспалителни и може да предизвикаат различни симптоми и проблеми со дишењето.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Во зависност од причината за диспнеата, лекарите може да препишат лекови како што се инхалатори за астма, антибиотици за инфекции, кортикостероиди, бронходилататори или други лекови по потреба. Терапијата со кислород се користи кога пациентите имаат тешкотии со дишењето и не добиваат доволно кислород, ова е вообичаена симптоматска терапија за белодробни заболувања. Одморот и добрата хидратација се важни за поддршка на закрепнувањето. Техниките на вежби за дишење и физикална терапија можат да помогнат во подобрување на состојбата. Техниките за управување со стресот, како што се релаксација или одмор, исто така можат да помогнат. Препораките за превенција се да се избегнува пушење. Пушачите имаат поголем ризик од развој на астма, бронхитис, ХОББ и други здравствени состојби. Избегнување на загаден воздух. Редовна вакцинација против грип. Одржување здрава тежина. Редовното миење на рацете може да спречи ширење на вируси и бактерии кои предизвикуваат инфекции на респираторниот тракт. Избегнување контакт со заразени лица. Редовна физичка активност може да го подобри целокупното здравје, вклучително и здравјето на белите дробови. Преземањето на овие превентивни мерки може значително да го намали ризикот од отежнато дишење и други проблеми со белите дробови.

 

Респираторните заболувања може да имаат слични или различни симптоми. Лекарите обично користат различни дијагностички тестови за да ја утврдат точната природа и причината на респираторните заболувања и да обезбедат соодветен третман.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Dg.

Simptom

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Здравје | Shëndet

Higjiena

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди