Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve kardiovaskulare: Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje.

Dispnea është një term mjekësor që përdoret për të përshkruar një ndjenjë të gulçimit, të shoqëruar me lodhje të rëndë. Kjo simptomë mund të shkaktohet nga një sërë gjendjesh mjekësore dhe mund të jetë afatshkurtër ose afatgjatë, në varësi të shkakut. Vështirësia në frymëmarrje gjatë ushtrimeve të lehta është një simptomë e zakonshme që mund të shkaktohet nga një sërë arsyesh, duke përfshirë problemet kardiovaskulare. Sëmundje të tilla si ishemia kardiake dhe dështimi kronik i zemrës mund të shkaktojnë dispne për shkak të rrjedhjes së kufizuar të gjakut ose pompimit të pamjaftueshëm kardiak. Vështirësia në frymëmarrje gjatë sforcimit të lehtë është një simptomë serioze që duhet diagnostikuar, veçanërisht nëse shfaqet rregullisht ose me simptoma të tjera.

 

Mbajtja e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular përfshin faktorë të ndryshëm si ushqimi i shëndetshëm, aktiviteti fizik, menaxhimi i stresit, eliminimi i zakoneve të dëmshme dhe ekzaminimet e rregullta mjekësore. Shëndeti i mirë kardiovaskular do të thotë qarkullim i mirë i gjakut dhe funksionim optimal i muskulit të zemrës, i cili kontribuon në shëndetin e përgjithshëm të mirë.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Trajtimi dhe parandalimi i dispnesë varet nga shkaku. Në shumë raste, mjeku mund të përshkruajë një plan trajtimi të individualizuar bazuar në historinë mjekësore të pacientit dhe karakteristikat e dispnesë. Për problemet e zemrës, të tilla si angina pectoris, dispnea ose hipertensioni, mjeku juaj mund të përshkruajë medikamente të caktuara për të kontrolluar simptomat dhe për të mbrojtur zemrën. Zakonisht rekomandohet të pini rregullisht aspirinë. Zakonisht, doza e rekomanduar ditore për të parandaluar sulmet në zemër dhe goditjet në tru është një dozë më e ulët, e cila është rreth 81 miligramë (mg) ose 100 mg. Kjo dozë rekomandohet zakonisht për njerëzit në rrezik të lartë për sulm në zemër ose goditje në tru. Kontrollet e rregullta me një kardiolog mund të ndihmojnë në zbulimin dhe trajtimin e hershëm të problemeve të zemrës. Miratimi i zakoneve të shëndetshme si aktiviteti fizik i moderuar, një dietë e shëndetshme, lënia e duhanit dhe administrimi i stresit mund të ndihmojnë në kontrollin e problemeve të zemrës dhe reduktimin e problemeve të frymëmarrjes.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe respektimi i masave parandaluese janë çelësi për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Çdo person është i ndryshëm, prandaj është e rëndësishme të individualizoni strategjinë tuaj të parandalimit në konsultim me mjekun tuaj. Duke përfshirë këto aspekte shtesë në strategjinë tuaj të parandalimit, ju do të keni një qasje gjithëpërfshirëse për përmirësimin dhe ruajtjen e shëndetit kardiovaskular.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Preventiva

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Dg.

Simptom

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)