Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања се важни за одржување на оптималното здравје на вашите очи. Примената на овие превентивни мерки може да ги заштити вашите очи и да го намали ризикот од развој на разни очни заболувања.

Офталмолошките болести се болести кои влијаат на очите и видот. Тие можат да бидат предизвикани од различни фактори, вклучувајќи генетика, услови на животната средина, начин на живот, исхрана, претходни болести и многу повеќе. Строгото придржување до здравите животни навики, редовните очни прегледи и општата здравствена заштита може да помогнат во заштитата и одржувањето на здрави очи.

 

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

 • Редовните очни прегледи се важни за рано откривање на очни болести како што се глауком, катаракта, дијабетична ретинопатија и други. Офталмолог може да направи професионална проценка на здравјето на вашите очи и да препорача потребни третмани или превентивни мерки.
 • Изложеноста на сончевите зраци без заштита може да го зголеми ризикот од разни проблеми со очите, вклучувајќи катаракта и макуларна дегенерација. Носењето очила за сонце со УВ заштита може да ги заштити вашите очи од штетните ефекти на ултравиолетовите зраци.
 • Пушењето може да го зголеми ризикот од развој на глауком, катаракта и други очни болести. Изложеноста на чад од цигари или други извори може да биде исто толку штетна за вашите очи. Избегнувањето на пушењето и изложувањето на чад може да помогне во заштитата на вашите очи и здравјето на очите.
 • Редовното миење на рацете пред да ги допрете очите може да спречи инфекции и иритации на очите. Избегнувањето допирање на очите со валкани раце може да го намали ризикот од разни болести на очите.
 • Храната која е богата со антиоксиданси, витамини и минерали може да го заштити вашето здравје на очите. Истражувањата покажуваат дека храната како риба, зеленчук и овошје, која содржи омега-3 масти, лутеин, зеаксантин, витамини А, Ц и Е, може да ги заштити очите од разни болести на очите.
 • Правилната положба и осветленоста на екранот на компјутерот може да помогне да се намали напрегањето на очите и ризикот од замор при гледање компјутер. Правењето паузи и вежбите за очи може да бидат корисни за одржување на здрави очи.
 • Ако имате фактори на ризик за глауком, како што се возраста, семејна историја на глауком или дијабетес, редовните проверки на очниот притисок може да бидат корисни за рано дијагностицирање и лекување на глауком.
 • Квалитетниот сон е важен за здравјето на вашите очи. Редовното и адекватно спиење може да помогне во одржување на оптимално здравје на очите.
 • Изложеноста на сув воздух и чад може да предизвика суви очи и други иритации на очите. Користењето навлажнувачки креми или избегнувањето на загадениот воздух може да ви помогне да ги заштитите вашите очи.
 • Редовна физичка активност, умерена употреба на алкохол, избегнување на непотребни лекови итн. може да има позитивно влијание врз здравјето на вашите очи.
 • Долготрајната изложеност на компјутери, таблети, мобилни телефони и други електронски уреди може да предизвика замор на очите и суви очи. Редовниот одмор и вежбите за очи можат да помогнат во ублажување на напрегањето на очите.
 • За време на спортски активности што може да ги изложат вашите очи на ризик од повреда, како што се пливање, возење велосипед, кошарка, ракомет и други, носењето заштитни очила може да ги заштити вашите очи од повреда.
 • Ако носите контактни леќи, редовно менување на леќите и куќиштето може да го намали ризикот од инфекции и иритации на очите. Следењето на упатствата за нега и употреба на контактни леќи може да ви помогне да ги одржите вашите очи здрави.
 • Кога работите во околности каде што може да има хемикалии или опасни материјали, користете заштитна опрема како што се очила или штитови за лице за да ги заштитите очите.
 • Кога работите подолго време пред компјутер или читате, правете паузи за да го промените фокусот на очите и да ги одморите. Вежбите за очи можат да бидат корисни за релаксирање на очите и намалување на напрегањето.
 • Рутинските здравствени проверки на очите кај децата се важни за откривање на проблеми со видот или болести на очите на рана возраст. Редовните прегледи можат да помогнат во рано дијагностицирање и лекување на проблемите со видот, што може да има влијание врз целокупното здравје на детето.
 • Користењето капки за очи или други лекови без претходна консултација со офталмолог може да биде штетно за вашите очи. Ако имате проблеми со очите, одвојте време да се консултирате со лекар за точна дијагноза и третман.
 • Многупати, трендовите или процедурите за подобрување на видот кои не се научно поддржани или докажани може да имаат негативни последици за вашите очи. Пред да започнете каква било нова процедура или терапија, консултирајте се со квалификуван лекар.
 • Луѓето над 40 г. се подложни на проблеми со видот поврзани со возраста, како што се пресбиопија, катаракта и макуларна дегенерација. Редовните прегледи кај офталмолог може да помогнат во рано дијагностицирање и лекување на ваквите проблеми.
 • Редовните паузи и вежбите за очи може да им помогнат на вашите очи да се релаксираат и да го избегнат заморот.
 • Правилната хидратација е важна не само за општото здравје, туку и за здравјето на очите. Пијте многу вода и користете капки за очи ако имате суви очи.
 • Миењето на лицето и рацете може да им помогне на вашите очи да избегнат инфекции и други проблеми. Исто така, важно е да избегнувате да ги допирате очите со валкани раце и да ги одржувате очилата и контактните леќи чисти.
 • Носењето специјални очила за компјутер или користењето филтри за екранот може да помогне да се намали напрегањето и заморот на очите. Овие очила или специјални филтри го намалуваат отсјајот и сината светлина, што може да ги оштети вашите очи.
 • Редовното вежбање, здравата исхрана, соодветен сон и избегнувањето на стресот може да придонесат за оптимално здравје на очите и целокупното здравје.

 

Превентивните мерки за заштита на очите се важни за подобрување на целокупното здравје и квалитетот на животот. Со соодветна грижа и редовни прегледи кај офталмолог може да се намали ризикот од разни очни болести и да се одржи здрав вид долго време.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Higjiena

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Dg.

Дијагноза

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor