Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Алергија е абнормална реакција на одбранбениот систем на телото (имунолошки одговор) на нормално безопасна „предизвикувачки“ супстанција (или алерген). Алергијата може да се претстави како благо чешање, оток, тешкотии во дишењето или варењето. Може да напредува во целосна разнесена анафилакса или анафилактичен шок, што може да се појави во рок од секунди или минути при изложеност на алерген. Вообичаени предизвикувачи на алергија вклучуваат полен, прашина, јаткасти плодови, школки, јајца, убоди од оси и пчели, латекс и одредени лекови. Промените на кожата може да бидат суптилни, отсутни или променливи во некои случаи.

 

Најчестите знаци:

  • Црвени зони, чешање или подигнати површини на кожата (коприва)
  • Црвени очи, чешање
  • Дишење и отежнато дишење
  • Отекување на рацете, стапалата и лицето
  • Абдоминална болка, повраќање и дијареа

 

 

Како може да помогнете:

  • Проценете ги знаците и симптомите на жртвата. Прашајте дали има некоја позната алергија.
  • Отстранете го aлергенот ако е можно или тргнете ја жртвата подалеку од алергенот.
  • Лекувајте ги сите симптоми. Нека жртвата зема лекови за познатата алергија.
  • Доколку сте загрижени за состојбата на жртвата, побарајте медицинска помош.
  • Јавете се на итна помош ако жртвата не се подобри, има тешкотии со дишењето или губи свест. Следете ги виталните знаци додека чекате помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Dg.

Simptom

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Dg.

Sëmundje