Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на респираторни заболувања: Треска.

Треска (висока телесна температура) исто така често се јавува како одговор на инфекции во респираторниот тракт. Белодробните заболувања како што се грип, настинка, бронхитис, пневмонија и други може да предизвикаат треска. Температурата на телото се зголемува како дел од имунолошкиот одговор за борба против инфекцијата. Важно е да не се игнорира треската, особено ако се појавува со други сериозни симптоми. Доколку сте загрижени за вашето здравје, консултирајте се со лекар за професионален совет и дијагноза.

 

Респираторните заболувања се група на болести кои влијаат на респираторниот систем, вклучувајќи ги носните пасуси, грлото, душникот, бронхиите и белите дробови. Овие болести можат да бидат опструктивни, инфективни или воспалителни и може да предизвикаат различни симптоми и проблеми со дишењето.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Одморот е важен за поддршка и обновување на имунолошкиот систем. Пијте многу течности за да го одржувате телото хидрирано, особено ако имате треска (свежи сокови, топли домашни супи и чаеви, млеко, мед итн.) Најчесто, антипиретиците се препишуваат како симптоматска терапија за висока температура. Лековите како парацетамол или ибупрофен можат да помогнат во намалување на температурата и подобрување на состојбата. Следете ги упатствата на лекарот. Топлите ќебиња и облоги можат да помогнат во ублажување на треската. Ако температурата трае долго, е придружена со други симптоми или се искачи над 38 °C, консултирајте се со лекар. Специфичната терапија ќе зависи од причината за проблемите во респираторниот тракт.

 

Респираторните заболувања може да имаат слични или различни симптоми. Лекарите обично користат различни дијагностички тестови за да ја утврдат точната природа и причината на респираторните заболувања и да обезбедат соодветен третман.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Dg.

Симптом

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna