Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive (sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes) zakonisht përfshijnë një kombinim të zakoneve të higjienës personale, vaksinimin, shmangien e faktorëve të rrezikut dhe një mënyrë jetese të shëndetshme. Këto masa parandaluese duhet të integrohen në jetën e përditshme në dobi të sistemit të frymëmarrjes dhe shëndetit të përgjithshëm.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes janë një grup sëmundjesh që prekin sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë kanalet e hundës, fytin, trakenë, bronket dhe mushkëritë. Këto sëmundje mund të jenë obstruktive, infektive ose inflamatore dhe mund të shkaktojnë një sërë simptomash dhe probleme me frymëmarrjen.

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

 • Imunizimi i rregullt kundër viruseve të tilla si gripi dhe pneumokokët mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e infeksioneve të frymëmarrjes.
 • Pirja e duhanit është një faktor rreziku për sëmundjet e mushkërive, ndaj duhani duhet të shmanget ose të ndërpritet.
 • Larja e rregullt e duarve me sapun dhe ujë mund të parandalojë përhapjen e infeksioneve përmes kontaktit.
 • Mbajtja e maskave mbrojtëse, veçanërisht në rastin e epidemive ose pandemive, mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër viruseve dhe baktereve.
 • Një dietë e shëndetshme mund të rrisë funksionin e sistemit imunitar dhe të përmirësojë shëndetin e frymëmarrjes.
 • Ushtrimi i rregullt mund të përmirësojë funksionin e sistemit të frymëmarrjes dhe të mbështesë shëndetin e përgjithshëm.
 • Grimcat e rrezikshme dhe ndotësit në ajër mund të shkaktojnë probleme me frymëmarrjen, ndaj është e rëndësishme të shmangni ekspozimin ndaj ajrit të ndotur.
 • Ekzaminimet e rregullta dhe analizat rutinë mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të sëmundjeve të mushkërive.
 • Kontakti me personat e infektuar duhet të shmanget.
 • Stresi mund të ndikojë në sistemin imunitar, kështu që teknikat e reduktimit të stresit mund të jenë të dobishme.
 • Përdorimi i produkteve miqësore me mjedisin dhe shmangia e kimikateve që mund të ndotin ajrin në shtëpi.
 • Ventilimi i rregullt i ambienteve mund të ndihmojë në largimin e ajrit të ndotur dhe sigurimin e ajrit të pastër.
 • Përdorimi i pakontrolluar i antibiotikëve mund të çojë në rezistencë bakteriale, duke i bërë infeksionet të vështira për t’u trajtuar.
 • Shmangni alergjenët si tymi, pluhuri i shtëpisë dhe pezmatimi i kafshëve, veçanërisht nëse jeni të prirur ndaj alergjive.
 • Për njerëzit me astmë ose probleme të tjera të frymëmarrjes, përdorimi i saktë i inhalatorëve është kritik për kontrollin e simptomave.
 • Pini mjaftueshëm ujë për të mbajtur traktin respirator të hidratuar.
 • Shmangia e ekspozimit të drejtpërdrejtë ndaj temperaturave dhe lagështisë ekstreme.
 • Ngrënia e një sërë ushqimesh për të siguruar të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme.
 • Gjumi i rregullt dhe mjaftueshëm i gjatë ka një efekt pozitiv në shëndetin e sistemit të frymëmarrjes.
 • Ushtrimet që forcojnë muskujt e frymëmarrjes mund të përmirësojnë kapacitetin dhe të rrisin efikasitetin e sistemit të frymëmarrjes.
 • Ndërrimi i rregullt i filtrave përmirëson cilësinë e ajrit në shtëpi.
 • Në ditët me mjegull, duhet të shmanget ekspozimi i tepërt në natyrë.
 • Pastrimi i shpeshtë dhe i duhur i shtëpisë mund të ulë nivelin e alergeneve.
 • Monitorimi i rregullt i programeve të depistimit dhe zbulimi i hershëm i sëmundjeve të frymëmarrjes.
 • Njohja e simptomave dhe planit të parandalimit të sëmundjeve të frymëmarrjes mund të jetë shumë e dobishme.
 • Këto masa parandaluese duhet të integrohen në jetën e përditshme në dobi të sistemit të frymëmarrjes dhe shëndetit të përgjithshëm.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes mund të kenë simptoma të ngjashme ose të ndryshme. Mjekët zakonisht përdorin teste të ndryshme diagnostikuese për të përcaktuar natyrën e saktë dhe shkakun e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe për të ofruar trajtimin e duhur.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Dg.

Лекарски преглед

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja