Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Болеста е патолошка појава или здравствена состојба која резултира со нарушување или дисфункција на одреден физиолошки процес во организмот и може да се изрази со различни симптоми. Болестите се класифицираат според различни критериуми, вклучувајќи ги засегнатите органи, степенот на сериозностa и други. Болестите ги дијагностицира и лекува лекар, за побрзо закрепнување и обновување на нормалните функции во организмот. Медицинскиот третман може да варира во зависност од видот и тежината на болеста и може да вклучува употреба на лекови, операција, физикална терапија, психотерапија, промени во животниот стил и други методи за подобрување на здравјето.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Dg.

Sëmundje

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Dg.

Дијагноза

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб