Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Астмата е хронична болест на дишните патишта (бронхиите) која предизвикува напади со спазам и тешкотии со дишењето. Опструкцијата на дишните патишта е резултат на воспаление и отекување на бронхиите, што го отежнува нормалниот проток на воздухот. Овие напади можат да бидат предизвикани од различни фактори, како што се алергени, инфекции, анксиозност или физички напор. Многу често пациентите имаат ненадејни напади без очигледна причина. Луѓето со астма може да се лекуваат, во зависност од тежината на нивната состојба, со инхалатори за спасување или редовни небулизатори. Тие обично можат да управуваат со нападите, со користење на нивниот инхалатор при првиот знак на напад, но можеби ќе им треба помош и охрабрување.

 

Знаци на напад на астма:

 • Тешкотии во дишењето
 • Шепотење
 • Тешкотии во зборувањето, што доведува до нејасен говор и шепотење
 • Кашлање
 • Грижа и анксиозност
 • Карактеристики на хипоксија, како што се сиво-сина нијанса на усните, ушите и ноктите (цијаноза)
 • Силен замор, жртвата може да се онесвести

 

Како може да помогнете:

 • Бидете мирни и смирете ја жртвата. Помогнете му да ја земе вообичаената доза од инхалаторот. Замолете ја да дише полека и длабоко.
 • Седнете го во положбата што ја смета за најудобна; не дозволувај да легне.
 • Лесниот напад треба да се отстрани во рок од неколку минути. Ако не, побарајте од жртвата да земе уште една доза од својот инхалатор.
 • Повикајте итна помош ако нападот е тежок, инхалаторот не покажува ефект, состојбата на жртвата се влошува; отежнатото дишење го отежнува зборувањето; таа се исцрпува.
 • Помогнете му на жртвата да го користи својот инхалатор по потреба. Следете ги нејзините витални знаци – нивото на свесност, дишење и пулс додека не пристигне брзата помошта.
 • Ако ова е прв напад и жртвата нема лекови за астма, веднаш повикајте итна медицинска помош.
 • Ако жртвата изгуби свест и не дише нормално, започнете со кардиопулмонарна реанимација.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Terapia

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна