Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve gastrointestinale: Urthi.

Urthi mund të jetë një simptomë e pakëndshme dhe shpesh shoqërohet me probleme gastrointestinale. Urthi është një ndjesi djegieje në gjoks që shpesh shfaqet me një shije të hidhur në fyt ose në gojë. Zakonisht ndodh kur përmbajtja e stomakut kthehet në ezofag. Urthi mund të shkaktohet nga probleme të ndryshme gastrointestinale si gastriti, sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD), ulçera ose sëmundje të tjera.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të shkaktojnë ose kontribuojnë në sëmundjet gastrointestinale janë predispozicioni gjenetik, faktorët neurologjikë, të ushqyeri dhe mënyra e jetesës jo e mirë, higjiena e dobët, infeksionet, barnat dhe kimikatet.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Hani vakte më të vogla por më të shpeshta për të reduktuar fryrjen e stomakut. Optimizoni dietën tuaj duke shmangur ushqimet e yndyrshme dhe pikante. Mundohuni të shmangni ushqimet dhe pijet që mund të rrisin refluksin dhe të shkaktojnë urth, si ushqimet e tharta, çokollata, kafeja dhe alkooli. Nëse vëreni se një ushqim i caktuar shkakton simptoma, shmangeni atë. Pini mjaftueshëm ujë, por shmangni konsumimin e tij gjatë vakteve. Përfshini aktivitetin fizik dhe menaxhimin e stresit. Shmangni shtrirjen ose gjumin menjëherë pas ngrënies. Një mjek mund të sugjerojë trajtim në varësi të shkakut të urthit, duke përfshirë ndryshimet në dietë, përdorimin e medikamenteve që reduktojnë acidin ose terapi të tjera. Antacidet për të reduktuar acidin e stomakut, hidroksidin e aluminit dhe hidroksidin e magnezit. Mund t’ju përshkruhen frenuesit e pompës së proton si Omeprazol për të kontrolluar prodhimin e acidit. Nëse infeksioni me Helicobacter pylori është shkaku i urthit, mjeku mund të përshkruajë edhe antibiotikë. Këto barna zakonisht përshkruhen nga një mjek dhe duhet të përdoren nën mbikëqyrjen e tij. Këshilla mjekësore profesionale është e rëndësishme përpara përdorimit.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe shëndeti i mirë i tretjes varen nga shumë faktorë. Në të njëjtën kohë, nevojat individuale dhe gjendja shëndetësore duhet të merren parasysh kur rregulloni stilin tuaj të jetesës. Çdo organizëm është i ndryshëm. Mësimi se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara dhe përmirësimi i zakoneve të jetesës së shëndetshme mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të tretjes.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Dg.

Simptom

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Dg.

Симптом

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Dg.

Лекари

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Превенција | Preventiva

Хигиена

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Dg.

Превенција

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Dg.

Preventiva

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината