Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve endokrinologjike: Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Humbja ose shtimi i peshës pa ndonjë arsye të dukshme mund të jetë tregues i problemeve të ndryshme endokrinologjike. Problemet endokrine përfshijnë defekte në gjëndrat endokrine që prodhojnë dhe lëshojnë hormone në trup. Hipotiroidizmi (funksioni i reduktuar i tiroides) mund të shkaktojë shtim në peshë për shkak të uljes së aktivitetit metabolik dhe mbajtjes së lëngjeve. Hipertiroidizmi (gjendra tiroide tepër aktive) mund të çojë në humbje peshe për shkak të rritjes së aktivitetit metabolik dhe rritjes së shpenzimit të energjisë. Të dy llojet e diabetit mund të shkaktojnë ndryshime në peshë. Njerëzit me diabet tip 1 shpesh humbin peshë për shkak të dështimit të përdorimit të glukozës për energji, ndërsa njerëzit me diabet të tipit 2 mund të kenë probleme me kontrollin e peshës për shkak të rezistencës ndaj insulinës. Hiperparatiroidizmi (gjëndra paratiroide tepër aktive) mund të ndikojë në peshë për shkak të një efekti negativ në metabolizmin e kockave dhe kalciumit. Sëmundja e Addison-it (dështimi i veshkave) mund të çojë në humbje peshe për shkak të mungesës së hormoneve të prodhuara nga gjëndrat mbiveshkore. Njerëzit me sindromën Cushing mund të shtojnë peshë, veçanërisht në zonën e barkut, për shkak të prodhimit të tepërt të kalciumit në gjak. Gratë me vezore policistike mund të kenë probleme me peshën për shkak të rezistencës ndaj insulinës dhe peshës së paqëndrueshme.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve endokrine janë predispozita gjenetike, plakja, dieta jo e shëndetshme, obeziteti, stresi, infeksionet, ekspozimi ndaj kimikateve dhe përdorimi i barnave të caktuara.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Ekzaminimet e rregullta mjekësore janë vendimtare për zbulimin e hershëm të problemeve endokrinologjike. Vizitoni rregullisht mjekun tuaj për kontrolle dhe diskutoni ndryshimet në peshë. Mbajtja e një peshe të shëndetshme është e rëndësishme për parandalimin e problemeve endokrinologjike. Ushtrimet e rregullta dhe një dietë e ekuilibruar e pasur me fibra, vitamina dhe minerale ndihmojnë në në shëndetin endokrinologjik. Hani një dietë të shëndetshme me një sërë lëndësh ushqyese. Kufizoni konsumin e ushqimeve të përpunuara dhe të konservuara dhe monitoroni kaloritë tuaja ditore. Përdorni zëvendësues të sheqerit dhe kripë të jodizuar. Ushtroni rregullisht, duke përfshirë aktivitet fizik të moderuar deri në atë të fuqishëm. Në varësi të shkakut, mjekët mund të përshkruajnë medikamente të caktuara për të trajtuar problemet thelbsore. Programet e përmirësimit të stilit të jetës, duke përfshirë stërvitjen, një plan diete dhe menaxhimin e stresit, mund të jenë pjesë e terapisë.

 

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse dyshoni se keni probleme endokrinologjike ose nëse keni simptoma të tilla. Ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe testet laboratorike mund të ndihmojnë në zbulimin dhe menaxhimin e hershëm të problemeve endokrinologjike.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Dg.

Preventiva

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *