Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Стомачни болки и грчеви.

Стомачните болки и грчеви се најчеста појава кај алергиски реакции на храна или хранителна субстанца. Овие симптоми можат да се појават како дел од системската алергиска реакција позната како алергиски шок (анафилаксија) или како локални стомачни проблеми поради алергија кон одредена храна. Болката може да биде локализирана во различни делови на абдоменот. Мускулите на дигестивниот систем може да предизвикуват грчеви како резултат на прекумерна надуеност и гасови. Некои луѓе може да го доживеат заедно со дијареа или запек, гадење и повраќање. Важно е да се напомене дека симптомите може да варираат во зависност од организмот и видот на алергија.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Ако сте свесни за алергија кон одредена храна или хранителна супстанца, избегнувајте ги тие алергени од вашата исхрана за да спречите стомачни проблеми. Антихистаминиците можат да помогнат во ублажување на симптомите на алергија, вклучително и стомачни проблеми. Ублажувачите на болка како што се ацетаминофен или ибупрофен може да се користат за ублажување на абдоминална болка и грчеви, исто така и топлите облоги. Одржувајте здрава исхрана и избегнувајте храна која може да предизвика алергиски реакции. Ако ви се познати алергените кои ви предизвикуваат алергии, внимателно читајте ги етикетите на храната и производите за да избегнете контакт со потенцијални алергени. Во случај на алергии на глутен или лактоза, префрлањето на диета без глутен или лактоза може да помогне да се спречат стомачни проблеми. Ако стомачните проблеми продолжат или стануваат поинтензивни, консултирајте се со лекар или алерголог за дополнителна дијагноза и терапија. Секогаш е важно да се консултирате со лекар пред да започнете каква било нова терапија или дополнителни промени во исхраната. Некои совети може да бидат корисни за општа поддршка, но вашиот лекар ќе може да ви предложи најдобрите персонализирани пристапи во зависност од вашиот индивидуален случај.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Dg.

Дијагноза

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Dg.

Лекари

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm