Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Најчеста болка во грлото е чувство на „печење и чешање“ предизвикано од воспаление, кое често е прв знак на кашлица или настинка. Тонзилитис се јавува кога крајниците на задниот дел на грлото се инфицираат. Крајниците стануваат црвени и отечени и може да се забележат бели дамки од гној. Голтањето може да биде тешко, а жлездите на аголот на долната вилицата може да бидат надуени и болни.

 

Како можете да помогнете:

  • Дајте и на жртвата многу течности за да ја ублажите болката и да не се исуши грлото.
  • Возрасен човек може да ја земе препорачаната доза на таблети ацетаминофен или сопствени лекови против болки. Детето може да  ја земе препорачаната доза на сируп од ацетаминофен.
  • Ако постои сомневање за инфекција на крајниците, кажете му на жртвата да побара лекарска помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Dg.

Здравственото знаење

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Dg.

Терапија

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив