Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore: Kolla.

Kolla si simptomë është e pranishme në lloje të ndryshme të problemeve të frymëmarrjes, duke përfshirë gripin, ftohjen, bronkitin, astmën dhe pneumoninë. Kolla mund të jetë e thatë ose e njomë, në varësi të natyrës së problemit të frymëmarrjes. Një kollë e thatë është një lloj kollë kur nuk ka sekret ose sputum të pranishëm në traktin e poshtëm të frymëmarrjes. Një kollë e njomë, e quajtur edhe kollë produktive, karakterizohet nga prania e sekrecioneve në traktin e poshtëm të frymëmarrjes. Kjo lloj kolle shpesh shfaqet si mekanizmi i trupit për largimin e sekrecioneve dhe substancave të tjera nga trakti respirator. Terapia dhe parandalimi i problemeve të frymëmarrjes varet nga lloji specifik i sëmundjes, ashpërsia e tyre dhe nevojat individuale të pacientit.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes janë një grup sëmundjesh që prekin sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë kanalet e hundës, fytin, trakenë, bronket dhe mushkëritë. Këto sëmundje mund të jenë obstruktive, infektive ose inflamatore dhe mund të shkaktojnë një sërë simptomash dhe probleme me frymëmarrjen.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Trajtimi simptomatik: Zakonisht jepen antitusivë për të reduktuar kollën ose bronkodilatorët për të relaksuar bronket dhe për të përmirësuar frymëmarrjen. Pushimi dhe hidratimi i mirë janë të rëndësishëm. Pacientët duhet të pushojnë dhe të pinë lëngje të mjaftueshme për të qëndruar të hidratuar (lëngje të freskëta, supa dhe çajra të nxehtë shtëpiаke, qumësht, mjaltë, etj.) dhe të shtrirë me kokën lart për të përmirësuar frymëmarrjen. Parandalimi përfshin vaksinimin e rregullt kundër gripit dhe infeksioneve të tjera virale. Larja e rregullt e duarve me sapun dhe ujë. Shmangia e kontaktit me personat e infektuar. Shmangia e ajrit të ndotur. Aktivitet i rregullt fizik për të përmirësuar funksionin e përgjithshëm të sistemit të frymëmarrjes. Ushqimi i shëndetshëm dhe menaxhimi i peshës.

 

Sëmundjet e frymëmarrjes mund të kenë simptoma të ngjashme ose të ndryshme. Mjekët zakonisht përdorin teste të ndryshme diagnostikuese për të përcaktuar natyrën e saktë dhe shkakun e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe për të ofruar trajtimin e duhur.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Здравје | Shëndet

Хигиена

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut